15 кроків на шляху побудови екологічної громади

У 2019 році в Боратинській громаді розпочали реалізацію проекту «ЕкоГромада: шлях змін». Ініціатива має на меті формування еко-свідомості громади шляхом переходу від паління до компостування. До команди проекту увійшли волонтери-активісти: дитяча письменниця Наталія Гуркіна, експерт з компостування, виробник будівель з соломи Сергій Качкало, екопсихолог, практик еко-проектів Михайло Мельницький та представники громади – начальник відділу соціально-економічного розвитку Анатолій Левчук, вчителька Мстишинської школи Ольга Сергійчук. Майданчиками для впровадження пілотного проекту стали 5 закладів освіти громади – Рованцівська школа, Баївська школа, Мстишнська школа, Боратинський та Баївський дошкільні навчальні заклади.

За два роки вдалося зробити багато для розвитку екологічного руху у громаді та поширення ідеї компостування. Ініціатива отримала визнання не лише на місцевому рівні, а й на всеукраїнському, ставши переможцем конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» 2020 у номінації «Формування безпечного, комфортного та привабливого життєвого середовища».

Сьогодні ми радо розповідаємо про 15 важливих кроків, як вдалося реалізувати у рамках проекту:
1. Представники Команди провели презентації ініціативи для керівників закладів освіти.
2. Представники Команди провели презентації ініціативи у школах сіл Баїв, Мстишин, Рованці.
3. Наталя Гуркіна та помічники розробили інформаційні листівки про шкоду паління й користь компостування.
4. Інженер Сергій Качкало розробив модель компостера для Боратинської громади. Таку модель без особливих фінансових вкладень може зробити навіть підліток.
5. У школах сіл Баїв, Мстишин, Рованці під керівництвом Сергія Качкало учні самостійно виготовили та встановили компостери.
6. У ДНЗ сіл Баїв і Боратин за допомогою Сергія Качкало та батьків дітей також виготовили та встановили компостери.
7. Представники команди проекту систематично популяризували досвід компостування у Боратинській громаді в соцмережах, на телебаченні, радіо. Публічність ініціативи дала поштовх іншим громадам до впровадження компостування.
8. У Боратинській громаді з’явилися перші екогерої, які за власної ініціативи виготовили компостери в себе вдома.
9. Анатолій Левчук виготовив плакати з інформацією про екогероїв та заклади освіти, в яких встановлено компостери. Плакати розмістили у школах, які приймають участь у проєкті.
10. Учень Мстишинської школи Матвій Сергійчук разом з мамою створив власний ютуб-канал. Там він розповідає про свій практичний досвід компостування.
11. Ольга Сергійчук під час літніх канікул у Мстишинській школі створила еко-команду. Учні поширювали листівки з пропозицією на волонтерських засадах виготовити усім охочим компостери – відгукнулися дві родини.
12. Еко-команда села Мстишин без участі дорослих зробила два компостери. Дорослі лише спостерігали й допомагали консультативно.
13. Колектив ДНЗ села Баїв самостійно з власної ініціативи виготовив додаткові компостери. Восени все листя й зілля представники закладу заклали на компостування.
14. У Баївській школі самостійно зробили ще два компостери. Восени всі чорнобривці й листя учні заклали в компостери.
15. Представники проекту систематично беруть участь у всеукраїнських семінарах, організованих Волинським обласним еколого-натуралістичним центром, щодо поширення досвіду Боратинської громади у популяризації компостування.

Реалізація проекту триває, попереду ще багато роботи на шляху побудови розумної екологічної громади. Слідкуйте за нашими анонсами, долучайтеся до ініціатив. Пам’ятаймо, що наше майбутнє в наших руках, адже громада – це люди.

Поділитися:
Жителів громади запрошують на фестиваль до Дня вишиванки
11.05.2024 15:02
У четвер, 16 травня, у Боратинській громаді відбудеться фестиваль «Сценічні візерунки». Під час нього ви зможете насолодитись виставкою на історичну тематику, фотовиставкою «У бабусиних подушках» та…
12 травня на Боратинському спорткомплексі відбудеться матч ФК «Славія» (Боратин) – ФК «Шахтар» (Нововолинськ)
10.05.2024 14:37
У неділю, 12 травня, відбудеться перший домашній матч для команди ФК «Славія» (Боратин). Гра проходитиме в рамках Чемпіонату Волині з футболу сезону 2024 року. Суперником наших гравців буде фіналіст…
Молодь Боратинської громади запрошують до другого модулю Школи Молодіжної ради
10.05.2024 12:54
У межах проєкту «Активна молодь — сильна громада» стартує другий модуль Школи молодіжної ради. Цей захід для тебе, якщо ти: активна молода людина віком 14-35 років; прагнеш брати участь…