15 кроків на шляху побудови екологічної громади

У 2019 році в Боратинській громаді розпочали реалізацію проекту «ЕкоГромада: шлях змін». Ініціатива має на меті формування еко-свідомості громади шляхом переходу від паління до компостування. До команди проекту увійшли волонтери-активісти: дитяча письменниця Наталія Гуркіна, експерт з компостування, виробник будівель з соломи Сергій Качкало, екопсихолог, практик еко-проектів Михайло Мельницький та представники громади – начальник відділу соціально-економічного розвитку Анатолій Левчук, вчителька Мстишинської школи Ольга Сергійчук. Майданчиками для впровадження пілотного проекту стали 5 закладів освіти громади – Рованцівська школа, Баївська школа, Мстишнська школа, Боратинський та Баївський дошкільні навчальні заклади.

За два роки вдалося зробити багато для розвитку екологічного руху у громаді та поширення ідеї компостування. Ініціатива отримала визнання не лише на місцевому рівні, а й на всеукраїнському, ставши переможцем конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» 2020 у номінації «Формування безпечного, комфортного та привабливого життєвого середовища».

Сьогодні ми радо розповідаємо про 15 важливих кроків, як вдалося реалізувати у рамках проекту:
1. Представники Команди провели презентації ініціативи для керівників закладів освіти.
2. Представники Команди провели презентації ініціативи у школах сіл Баїв, Мстишин, Рованці.
3. Наталя Гуркіна та помічники розробили інформаційні листівки про шкоду паління й користь компостування.
4. Інженер Сергій Качкало розробив модель компостера для Боратинської громади. Таку модель без особливих фінансових вкладень може зробити навіть підліток.
5. У школах сіл Баїв, Мстишин, Рованці під керівництвом Сергія Качкало учні самостійно виготовили та встановили компостери.
6. У ДНЗ сіл Баїв і Боратин за допомогою Сергія Качкало та батьків дітей також виготовили та встановили компостери.
7. Представники команди проекту систематично популяризували досвід компостування у Боратинській громаді в соцмережах, на телебаченні, радіо. Публічність ініціативи дала поштовх іншим громадам до впровадження компостування.
8. У Боратинській громаді з’явилися перші екогерої, які за власної ініціативи виготовили компостери в себе вдома.
9. Анатолій Левчук виготовив плакати з інформацією про екогероїв та заклади освіти, в яких встановлено компостери. Плакати розмістили у школах, які приймають участь у проєкті.
10. Учень Мстишинської школи Матвій Сергійчук разом з мамою створив власний ютуб-канал. Там він розповідає про свій практичний досвід компостування.
11. Ольга Сергійчук під час літніх канікул у Мстишинській школі створила еко-команду. Учні поширювали листівки з пропозицією на волонтерських засадах виготовити усім охочим компостери – відгукнулися дві родини.
12. Еко-команда села Мстишин без участі дорослих зробила два компостери. Дорослі лише спостерігали й допомагали консультативно.
13. Колектив ДНЗ села Баїв самостійно з власної ініціативи виготовив додаткові компостери. Восени все листя й зілля представники закладу заклали на компостування.
14. У Баївській школі самостійно зробили ще два компостери. Восени всі чорнобривці й листя учні заклали в компостери.
15. Представники проекту систематично беруть участь у всеукраїнських семінарах, організованих Волинським обласним еколого-натуралістичним центром, щодо поширення досвіду Боратинської громади у популяризації компостування.

Реалізація проекту триває, попереду ще багато роботи на шляху побудови розумної екологічної громади. Слідкуйте за нашими анонсами, долучайтеся до ініціатив. Пам’ятаймо, що наше майбутнє в наших руках, адже громада – це люди.

Поділитися:
У Боратинській громаді відбулись змагання з пляжного волейболу
04.07.2024 16:29
На спортивному комплексі с. Боратин відбулися змагання з пляжного волейболу серед юнаків старостинських округів нашої громади. Злагоджену гру в захисті і нападі продемонстрували Арсен Сидорчук та…
Програма безкоштовного переїзду для ВПО та УБД
04.07.2024 11:06
Компанія Грузар розпочинає реалізацію програми допомоги найуразливішим сім’ям ВПО та сім'ям учасників бойових дій, які постраждали від російської агресії. Упродовж двох місяців компанія зобов…
Андрій Марчук та Володимир Казаков – переможці пригодницьких перегонів «Gorgany RACE»
04.07.2024 09:18
Команда з Боратинської громади у складі Андрія Марчука та Володимира Казакова здобула переконливу перемогу на пригодницьких перегонах «Gorgany RACE». Змагання традиційно відбувалися в Горганах –…