Білосніжне диво Ратнева – храм Святої Параскеви

Велике криється в дрібницях і у простоті…

Куполи церкви Святої Параскеви у Ратневі не виблискують позолотою та не торкаються верхівками хмар. Велич храму проявляється в іншому – білосніжна церква, що височіє на узгір’ї, немов наречена, зачаровує усіх своєю красою та витонченістю.

Церкву звели відносно недавно – наприкінці 1990-их років, а до того селяни 50 років не мали своєї святині. У 1943 році німці спалили сільський храм, тому люди ходили молитися у сусіднє село Баїв. Та у 1991 році у Ратневі серйозно зайнялися відновленням церкви, тож побудувати її вдалося досить швидко – всього за 6 років. Назвали церву так само, як і спалений німцями храм – на честь Святої Параскеви - покровительки полів і худоби, цілительці людей від найважчих душевних і тілесних хвороб.

Перша служба у ньому відбулася вже 24 липня 1998 року. Того дня через увесь Ратнів з Почаївської Лаври несли освячену ікону Божої Матері, аби вона увінчала святиню. Від тоді 24 липня в День Рівноапостольної Княгині Ольги ратнівчани відзначають свято.

Храм Святої Параскеви має унікальне та доволі незвичне оздоблення - стіни повністю пофарбовані в білий колір, що робить споруду особливо величною. Підпираючи білими куполами небо, він став окрасою села. Так і в народі отримав храм назву «Білосніжне диво під Луцьком».

Всередині встановлена копія іконостасу, оригінал якого колись прикрашав собор Святої Софії у Константинополі. Ікони в іконостасі написані за образом і подобою тих, які є у монастирі Марії-Магдалини, що на святій Землі. А царські ворота зроблені у вигляді розквітлих лілій. Це запозичено з храму Апостолів на березі Галілейського озера.

А ще у ратнівському храмі є часточки мощей Печерських Святих: лікаря Агапіта, Іллі Муромця, та покровительки Волині Юліанії - Діви Ольшанської.

Ратнів 1

Ратнів 2

Ратнів 3

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…