Дослідження: сильні та слабкі сторони Боратинської громади

Раніше ми представляли результати онлайн-опитування жителів Боратинської громади, яке проводили, щоб щоб дізнатися як люди оцінюють зміни за останній рік і над чим, на їхню думку, варто більше працювати у майбутньому. За кілька днів опитано 275 жителів громади.

Ми ставили за ціль дізнатися, що потрібно робити для покращення життя у селах громади і які сильні сторони громади допоможуть це реалізувати. Знайомтеся з результатами:

Сильні сторони Боратинської громади
1. Вигідне економіко-географічне розміщення поблизу адміністративного центру Волинської області, близько до кордонів ЄС.
2. Розвинуте бізнес-середовище, наявність вільних сегментів для ведення бізнесу та об’єктів, доступних для інвестування.
3. Розвинута мережа закладів освіти (школи I-III ступенів у с.Боратин, с.Рованці, с.Баїв, I-II ступенів у с.Промінь, с.Мстишин, ДНЗ у с.Боратин, с.Баїв, с.Коршовець).
4. Розвинута спортивна інфраструктура (спортивний комплекс у с.Боратин, футбольні поля у с.Боратин, с.Городище, с.Промінь, спортивні майданчики у с.Рованці, с.Мстишин, с.Промінь).
5. Розвинута система охорони здоров’я (амбулаторія у с.Боратин, фельдшерсько-акушерські пункти у с.Рованці, с.Баїв, с.Городище, с.Промінь, с.Коршовець, с.Мстишин).
6. Розвинута система зв’язку (мережа Інтернет у 8 населених пунктах, відділення Укрпошти у с.Боратин, виїзна пошта у с.Мстишин і с.Промінь, с.Баїв, відділення Нової пошти у с.Рованці).
7. Наявна мережа закладів торгівлі та громадського харчування.
8. Дієве комунальне підприємство (забезпечено благоустрій, систему поводження з твердими побутовими відходами, частково – освітлення вулиць і водопостачання, газопостачання, електропостачання).
9. Розвинута система місцевого самоврядування (адмінбудівля з ЦНАП та апаратом сільської ради у с.Боратин, адмінбудівлі у с.Промінь і с.Баїв).
10. Високий рівень кадрового потенціалу серед жителів громади.
11. Наявна інфраструктура для дозвілля (вуличні дитячі/спортивні майданчики у всіх населених пунктах громади).
12. Розвинута система культурного та інтелектуального виховання (будинок культури у с.Городище, клуб у с.Новостав, клуб-музей села Баїв та Волинського бджільництва, бібліотеки у с.Боратин, с.Промінь, с.Городище, с.Коршовець)
13. Високий рівень туристичного та рекреаційного потенціалів (багата історико-культурна спадщина, наявні лісові масиви, річки, ставки, джерела, інші осередки для облаштування відпочинкових зон у всіх населених пунктах громади).

Слабкі сторони / виклики Боратинської громади
1. Недобудовані школи у с.Боратин, с.Рованці, с.Мстишин, ДНЗ у с.Боратин, відсутній ДНЗ у с.Промінь і с.Рованці, подекуди – недостатня матеріально-технічна база закладів освіти.
2. Недостатньо розвинута система поводження з твердими побутовими відходами, подекуди – стихійні сміттєзвалища, недостатньо озеленення, не здійснена меліорація, подекуди – неналежне здійснення жителями благоустрою прибудинкових територій і кладовищ, подекуди – занедбані об’єкти інфраструктури, екологічні проблеми, пов’язані з відстійниками цукрового заводу і пожежами в екосистемах.
3. Недобудований будинок культури у с.Промінь, с.Городище, відсутній центр культури у с.Боратин.
4. Недобудована амбулаторія у с.Баїв, нестача сімейних лікарів, зокрема у с.Промінь, відсутність аптек у деяких селах.
5. Нерівномірно розвинута дорожня і транспортна, у тому числі велосипедна, інфраструктура, система зовнішнього освітлення по всій території громади, неналагоджене внутрішнє транспортне сполучення, подекуди неналежне транспортне сполучення з містом, подекуди – низька якість/відсутність зв’язку Інтернет, відсутні банківські послуги.
6. Нерозвинута система безпеки у громаді (подекуди потреба встановлення обмежувачів руху, дорожніх знаків, відеокамер та забезпечення розширення доріг, облаштування тротуарів і зупинок громадського транспорту).
7. Збої в електропостачанні, не розвинута система використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії, низький рівень енергозбереження, подекуди – відсутність водопостачання, відсутність каналізування, погана якість питної води у с.Вербаїв.
8. Не організовані зони короткочасного відпочинку, нерозвинута туристична інфраструктура, відсутні затребувані туристичні маршрути, подекуди – не облаштовані дитячі ігрові/спортивні майданчики.
9. Недостатня кількість сучасних відкритих просторів для роботи, відпочинку та розвитку жителів громади, зокрема молоді, за принципами доступності та спільної відповідальності.
10. Низький рівень знань серед місцевих жителів щодо історико-культурної спадщини громади, що може призводити до зниження рівня місцевого патріотизму та залучення до життя громади.
11. Не завершена інвентаризація землі по всій громаді, відсутні генеральні схеми планування окремих населених пунктів.
12. Недостатній рівень територіального маркетингу громади та інноваційно-інвестиційної діяльності.
13. Недостатнє використання потенціалу розвитку підприємництва на території громади.
14. Недостатній рівень впровадження наукових розробок та ІТ-технологій в систему управління та економіку громади.
15. Недостатньо налагоджене міжмуніципальне співробітництво та співпраця з ініціативними групами населення, недержавними громадськими та міжнародними донорськими організаціями.

Якщо вам є, що додати до переліку сильних і слабких сторін, надсилайте пропозиції за електронною адресою: boratyn.project@gmail.com

Поділитися:
Делегація з Боратинської громади взяла участь у зустрічі мережі німецько-українських партнерств
26.09.2024 18:58
18-19 вересня у Варшаві (Республіка Польща) за організації Сервісної служби «Міста у єдиному світі» Engagement Global/SKEW у межах проєкту «Муніципальні партнерства з Україною» у партнерстві з…
Молодіжна рада покращувала навички адвокації в межах проєкту «Активна молодь – сильна громада»
26.09.2024 15:03
Молодіжна рада при Боратинській сільській раді долучилась до навчань з адвокації, яке проводили експерти проєкту «Активна молодь – сильна громада», який реалізовує Центр політичних студій за…
Вакансія: вантажник на КП «Боратин»
26.09.2024 11:41
Комунальне підприємство «Боратин» запрошує на роботу вантажників. За детальною інформацією звертайтесь за телефоном +380995323124 або особисто за адресою: с. Боратин, вул. Центральна, 2а …