«Доступні ліки» під час воєнного стану: які препарати додали та яким має бути рецепт

Українці можуть отримати більше препаратів за програмою «Доступні ліки». Зокрема в програмі відтепер два нові напрями: хронічне обструктивне захворювання легень та хвороба Паркінсона. 27 жовтня 2022 року Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 20 жовтня 2022 року. Реєстр набув чинності 31 жовтня 2022 року.

“Війна не скасувала плани розширювати програму “Доступні ліки”. Адже під час війни люди з хронічними хворобами ще більш вразливі. Цього року у програму реімбурсації увійшли нові препарати. Зокрема для людей з хронічним обструктивним захворюванням легень та хворобою Паркінсона. Лікування від цих хвороб не існує. Однак їх симптоми полегшуються завдяки безперервному прийому ліків. Відтепер українців з діагностованою хворобою Паркінсона або ХОЗЛ матимуть доступ до ліків в будь-якому куточку країни завдяки програмі реімбурсації. Це також зніме фінансовий тягар з пацієнтів, адже вартість ліків відшкодовуватиме аптекам Національна служба здоров’я України”, – зазначила голова НСЗУ, Наталія Гусак.

В оновленому реєстрі 462 лікарські засоби. З них 149 – повністю безоплатні, 313 – з доплатою:

- 381 лікарських засобів, окрім комбінованих та інсулінів (98 – безоплатні, 283 – з доплатою);

- 9 – лікарські засоби комбінованої дії (6 – безоплатні, 3 - з доплатою);

- 72 – препарати інсуліну (45 – безоплатні, 27 – з доплатою).

Яким же має бути рецепт під час воєнного стану?

У період воєнного стану рецепт «доступних ліків» може бути як паперовим, так і електронним.

У випадку, коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створює електронний рецепт. Після створення рецепта на мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці.

Зміст СМС: «Ваш рецепт: ****-****-****-****. Код підтвердження: ****» – ця комбінація 16 цифр і є електронним рецептом.

Ті, хто не мають телефона або бажають отримати продубльований на папері рецепт, можуть попросити лікаря надрукувати його у вигляді інформаційної пам’ятки.

У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я, лікар може виписати паперовий рецепт.

Паперовий рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» виписується на формі рецептурного бланка №1. Він містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта, завіряється підписом лікаря та печаткою.

У рецепті лікар має зазначити, чи препарат повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН), не більше трьох найменувань на один рецепт.

Наразі лікар може виписувати рецепт за програмою «Доступні ліки» на місяць.

Більше дізнатись про те, як почати отримувати «доступні ліки» під час воєнного стану, можна за посиланням (https://bit.ly/3DbuHvW).

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…