Фінансові послуги онлайн та дистанційний банкінг

Національний банк України закликає не відвідувати банківські відділення та уникати контактів з готівкою (як гривневою, так і іноземною валютою), яка може бути носієм небезпечного вірусу. Натомість можна скористатися послугами дистанційного банкінгу: замовляти та оплачувати товари і послуги онлайн, сплачувати комунальні платежі за допомогою онлайн сервісів банків чи платіжних операторів.

Майже всі відділення банків працюють у звичайному режимі, але їхня робота оптимізована. НБУ закликає українців максимально переходити на безготівкові розрахунки, безконтактні та мобільні платежі за допомогою смартфонів та розумних годинників, чипованих платіжних карток.

«Якщо у вас старенькі батьки чи бабуся з дідусем, допоможіть їм розібратися в новітніх послугах, щоб і вони уникали місць громадського скупчення під час сплати комунальних платежів», – закликають у відомстві.

Враховуючи рекомендації Всесвітньої організації здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України, визначено права та обов’язки банків період карантину:

Банки зобов’язані
• Забезпечити безперебійну роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування та контакт-центрів.
• Максимально перевести взаємодію з клієнтами в онлайн.
• Забезпечити безперебійну інкасацію виторгу магазинів, обробку розрахунків кредитним та дебетними картками у магазинах, банкоматах та терміналах.

Банкам рекомендують
• За можливості використовувати дистанційні засоби вимірювання температури відвідувачів.
• За потреби реалізувати право відмовити в обслуговуванні клієнтові із симптомом коронавірусу.
• Врахувати необхідність обслуговувати «спальні» райони, щоб люди не їздили в банки через пів міста.

Банкам заборонено
• Нараховувати та стягувати неустойки, штрафи чи пеню за несвоєчасні платежі за споживчими кредитами.
• Підвищувати відсоткову ставку за споживчими кредитами.
• Нараховувати та стягувати неустойки за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг.

Фінансові послуги онлайн

Поділитися:
Оголошено прийом заявок на участь у ІІ церемонії нагородження молоді
16.05.2024 10:39
Наближається кінець навчального року, а це означає, що настав час підвести підсумки та відзначити кращих. Запрошуємо активну молодь Боратинської громади до участі у цьогорічній церемонії нагородження…
Юні спортсмени громади серед найкращих на міжнародних змаганнях з туризму
16.05.2024 10:36
Юні туристи Боратинського ліцею та Промінської гімназії взяли участь в Міжнародних змаганнях з туризму серед школярів та молоді «Кубок Жигунаса – 2024», що відбулися в Литві. Крім господарів в…
Вітаємо з Днем вишиванки!
16.05.2024 09:45
Сьогодні, 16 травня, в усьому світі відзначають День вишиванки. Це свято є досить молодим, адже започатковане в 2006 році. Проте українська вишивана традиція існує століттями. Етнічний український…