Карантин – не канікули: порушників чекають штрафи

За даними МОЗ, станом на 30 березня в Україні 480 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з низ 11 летальних, 6 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 62 нових випадки.

Попри цю невтішну статистику, далеко не всі мешканці громади усвідомлюють значення слів «карантин» і «відповідальність». Особливо яскраво це продемонстрували минулі вихідні: діти та молодь масово перебували на вулиці, а соцмережі заполонили фото із прогулянок та пікніків.

Вкотре звертаємося до мешканців громади та нагадуємо, що карантин – це не канікули і не відпустка з шашликами. Карантин, в режимі якого живе нині вся Україна, – це комплекс медико-санітарних і адміністративних обмежувальних заходів, спрямованих на попередження поширення інфекційної хвороби, зокрема вірусу Covid-19. Закликаємо кожного усвідомити реальний рівень небезпеки та власної відповідальності у цих надзвичайних умовах.

Також нагадуємо, що Законом України встановлена відповідальність за порушення санітарних норм під час поширення коронавірусної інфекції. Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено ст. 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей», згідно якої порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, адміністративна відповідальність встановлена за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19.

Крім того, підвищена кримінальна відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та викласти ст. 325 Кримінального кодексу в такій редакції: “Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років». До слова, в Україні уже відкрито кілька кримінальних справ за порушення карантину.

Якщо кожен з нас відповідально поставиться до запобіжних заходів, вже зовсім скоро ми всі повернемося до звичного ритму життя, наші розваги і подорожі стануть безпечними. А поки – залишаймося вдома!

Поділитися:
До уваги власників пасік
14.05.2024 13:57
Аграрії повідомляють, що з 14 та 15 травня з 22:00 до 6:00 здійснюватиметься пестицидний обробіток посівів ріпаку. Аграрії закликають власників пасік у селах Гірка Полонка, Полонка, Оздів, Ратнів,…
Посвідчення ветерана у Дії. Мінветеранів та Мінцифри починають бета-тестування сервісу
14.05.2024 09:14
Для того, щоб спростити доступ до послуг та компенсацій для ветеранів та членів їх сімей, Мінцифри та Мінветеранів проводять бета-тестування електронного посвідчення ветерана у Дії. Інформація про це…
Баяністи-акордеоністи з Боратинської громади серед переможців та призерів XV Міжнародного конкурсу «PERPETUUM MOBILE»
13.05.2024 18:50
Минулого тижня завершився XV Міжнародний конкурс баяністів-акордеоністів «PERPETUUM MOBILE» у місті Дрогобич. Участь у заході взяли вихованці дитячої школи мистецтв Боратинської сільської ради. …