Хто може стати «муніципальною нянею»?

Українські родини можуть офіційно наймати няню для дитини, а держава відшкодує кошти на оплату її праці. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України на сайті.

Розмір відшкодування становить 100 % мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої станом на 1 січня відповідного року, за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць. Розмір мінімальної заробітної плати на 2024 рік — 7 100 грн. Важливо враховувати, що 7 100 грн — це відшкодування на здійснення догляду за однією дитиною. Якщо «муніципальна няня» доглядає за 3-ма дітьми, сума відшкодування становить 21 300 грн (граничний розмір при повній завантаженості, якщо кількість робочих годин менше, то і сума відшкодування буде менша).

Послуга «муніципальна няня» – це не тільки можливість для родини забезпечити дитині няню та отримати необхідний час на власні потреби, на додатковий заробіток, на емоційне чи фізичне відновлення тощо. Це ще й можливість для людини, яка потребує роботи, отримати цю роботу поблизу дома або навіть у своєму під'їзді.

Хто може стати «муніципальною нянею»?

Щоб стати «муніципальною нянею», потрібно бути або зареєструватися як фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91). Тоді ви зможете доглядати одночасно до 3-х дітей, з однієї чи різних сімей.

Ви зможете їх доглядати у себе вдома (за своєю адресою) або ж за однією з адрес проживання дітей, це визначається за письмовою згодою батьків всіх дітей.

Якщо ж ви вважаєте, що зможете якісно доглядати більше ніж троє дітей, необхідно буде зареєструватися вже як юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10). Це дасть можливість організувати догляд 6-ти дітей, вони можуть бути як з однієї, так і різних сімей. Наприклад, діти з вашого будинку, поруч з яким – через війну – не працюють дитячі садочки. Проте важливо, що за 6-ма дітьми обов'язково мають наглядати двоє працівників. Тобто вам знадобиться напарник чи напарниця.

Поділитися:
Хто може стати «муніципальною нянею»?
15.07.2024 15:49
Українські родини можуть офіційно наймати няню для дитини, а держава відшкодує кошти на оплату її праці. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України на сайті. Розмір…
Тимчасове припинення газопостачання в селі Рованці
15.07.2024 10:29
16 липня у зв’язку з проведенням спеціалістами Волинської філії ТОВ «Газорозподільчі мережі України» регламентних робіт на газових мережах середнього тиску по ГРС Луцьк відбудеться припинення…
З Днем Української Державності!
15.07.2024 09:18
Сьогодні, 15 липня, ми відзначаємо велике свято – День Української Державності! Свято, яке покликане нагадати кожному та кожній про важливість існування України на сучасній політичній карті світу. …