Клондайк артефактів: археологічні дослідження у Рованцях

Вузол поселень навколо Луцька завжди був одним із найзначиміших на Волині. Наприклад, село Рованці, про існування якого є опосередковане свідчення з XII ст., входило до міської округи – так званої «Луцької волості», сформованої ще раніше.

Перший документ, в якому згадуються Рованці, відноситься до середини XV ст. За однією із версій назва села походить від географічних особливостей місцевості. Археологи стверджують, що територія цього поселення була поділена каналами-ровами, пересуватися якими можна було за допомогою човнів. Це дало привід назвати село Рованцями, а нашим сучасникам шукати у цьому порівняння із Венецією.

Рованці історія 1

Фото ілюстративне

Однак, достеменно відомо, що перші поселенці на території села Рованці, з’явилися тут набагато раніше, про свідчать археологічні знахідки. Майже 7 тис. р. тому на березі Стиру, на Гнідавській гірці поблизу села Рованці, існували поселення дунайської культури з лінійно-стрічковою керамікою. Тут були виявлені одні з найдавніших знахідок крем’яних виробів пізнього палеоліту. Окремі зразки (глек другої половини ХІІІ ст. і чаша культури лінійно-стрічкової кераміки – неоліт, V тис. до нашої ери) навіть опинилися на обкладинці польського археологічного часопису «Sprawozdania archeologiczne».

В урочищі «Панський город», що у Рованцях, археологи віднайшли численні матеріали періоду пізнього Середньовіччя XVI-XVIII століть, окремі уламки кераміки епохи бронзи та індивідуальні знахідки. Серед унікальних експонатів – крем’яні вироби, точила, мідний литовський солід Яна-Казимира 1664 року, фрагмент люльки, вкритий коричневою поливою, елементи взуття (фрагмент підкови та накладки на каблук) та деталь кінської збруї.

Та і це ще не все. Під час досліджень на приватній земельній ділянці у Рованцях археологи виявили невідомий раніше старовинний могильник Х-ХІ ст., ХІІІ-XIV ст., кладовище XVII-XIX ст. та об’єкт періоду давньоруської держави. Древні знахідки дають підстави припускати, що це – раніше не відомий історикам могильник половців, які загинули в середньовічну добу десь під Луцьком і були поховані у Рованцях. Достовірних письмових відомостей про це немає, але самі знахідки вже дозволяють говорити про важливий статус населеного пункту Рованці у минулі історичні епохи.

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…