Комендантська година – не заборона, а рекомендація

Комендантська година роз'яснення

У п’ятницю мережу сколихнула новина про обмеження пересування у вихідні дні (з 13 год. 00 хв. суботи до 6 год. 00 хв. першого робочого дня після вихідних) на території Волинської області. Чимало людей сприйняли цей факт як введення комендантської години та обмеження конституційних прав громадян.

Як же правильно трактувати такі дії влади? Пропонуємо детальне роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо можливого запровадження комендантської години для запобігання поширенню коронавірусу.

Відповідно до частини першої статті 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, за винятком обмежень, визначених законом.

З даного приводу варто вчергове наголосити, що запровадження комендантської години (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби) можливо лише у разі введення надзвичайного стану за Указом Президента України, затвердженого Верховною Радою України.

На даний час надзвичайний стан ні загалом в Україні, ні в окремих її місцевостях не введено. В Україні діє режим надзвичайної ситуації, тому обмеження конcтитуційних прав громадян, зокрема права на свободу пересування, не допускається.

У зв’язку з вищенаведеним, рішення регіональних комісій ТЕБ та НС, заклики голів ОДА щодо обмеження пересування, заборони громадянам виходити на вулицю можуть мати виключно рекомендаційний характер.

Наголошуємо, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. У цьому випадку і з огляду на ситуацію, що склалася в Україні, та вжиттям державою заходів, пов’язаних із запобіганням поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, закликаємо громадян дотримуватись правил карантину для збереження свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Поділитися:
Вітаємо з Міжнародним днем сім’ї!
15.05.2024 09:43
З 1993 року за ініціативи ООН щорічно 15 травня відзначають Міжнародний день сім’ї. Цей день є нагадуванням, що єдність усього людства починається з єдності та злагоди у родині. Сім’я – це той…
До уваги власників пасік
14.05.2024 13:57
Аграрії повідомляють, що з 14 та 15 травня з 22:00 до 6:00 здійснюватиметься пестицидний обробіток посівів ріпаку. Аграрії закликають власників пасік у селах Гірка Полонка, Полонка, Оздів, Ратнів,…
Посвідчення ветерана у Дії. Мінветеранів та Мінцифри починають бета-тестування сервісу
14.05.2024 09:14
Для того, щоб спростити доступ до послуг та компенсацій для ветеранів та членів їх сімей, Мінцифри та Мінветеранів проводять бета-тестування електронного посвідчення ветерана у Дії. Інформація про це…