Консультативно-дорадчі органи: що потрібно знати

Зберігай лайфхаки про всі найпопулярніші інструменти партисипації, про які ми розповідаємо в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Нова публікація – про КОНСУЛЬТАТИВНО-ДОРАДЧІ ОРГАНИ (КДО). Це колегіальна установа або орган, які створені при органі публічної влади на постійній чи тимчасовій основі з метою забезпечення участі громадян в управлінні державними, муніципальними та суспільними справами через проведення консультацій із громадськістю. Це можуть бути тимчасові групи, робочі групи, громадська рада, молодіжна рада, координаційний комітет із питань громадського бюджету, рада ВПО тощо.

Чому це важливо?

  • Консультативно-дорадчі органи є дієвим інструментом врахування голосу та побудови демократії.
  • Участь жителів у КДО є обов'язковим елементом розвитку громад.
  • Участь у консультативно-дорадчих органах дозволяє жителям висловлювати свої думки та робити важливий внесок у процеси прийняття рішень, зокрема щодо розподілу коштів місцевого бюджету.

Як цим користуватися?

1. Правовою основою утворення та діяльності таких органів є Конституція України, закони та інші нормативно-правові акти. Статус консультативно-дорадчого органу, повноваження, основні напрями і форми діяльності визначаються Положенням про конкретний орган, яке прийнято ОМС громади.

2. Положення деталізує порядок дій, наприклад, кількісний, якісний склад органу, як відбуваються його засідання, фіксуються результати роботи, оприлюднюється інформація, як відбувається комунікація з владою та прийняття рішень.

3. Дізнатися, чи у є у громаді КДО. Якщо є, то, відповідно, можна подати заяву із зазначенням бажання долучитися до цікавого для вас КДО як член або експерт.

У наступних публікаціях ми розповімо про інші інструменти партисипації, тож стеж за нашими постами з хештегом #включайся_в_бюджет_громади!

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов'язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитися:
Працівниць медичної сфери Боратинської громади нагородили почесними грамотами за сумлінну працю
27.07.2024 05:11
З нагоди Дня медичного працівника у Луцькій районній державній адміністрації урочисто подякували за роботу представникам лікарської професії. Серед нагороджених медиків не обійшлось без представниць…
Вітаємо з Днем медичного працівника!
27.07.2024 04:25
Сьогодні, 27 липня, в Україні відзначають День медичного працівника. Це професійне свято всіх працівників сфери охорони здоров'я. Багато з них цього дня, як правило, перебувають на своєму «бойовому»…
Оголошено набір у табір для молоді Боратинської громади!
26.07.2024 15:36
Молодіжна рада запрошує жителів громади віком 14 - 25 років долучитись до молодіжного табору «Reboot». «Reboot» – це 3 дні перебування у наметовому містечку під відкритим небом. На молодь чекають…