Мстишинська гімназія

В 1868 році в селі Мстишин поселились чехи, заснувавши колонію «Ладовка». Вони на пільгових умовах придбали тут землю, завели гарні господарки з добротними цегляними будинками. Чехи побудували 2 млини, цегельню, заклали хмелярні, організували пожежну частину, відкрили початкову школу, мали свій клуб, де проводились святкові заходи, концерти, цей клуб в чехів орендували й «Просвітяни», де показували вистави. Найзаможнішими були брати Мареші, які збудували гарні просторі будинки, посадили великі сади, та ліс, який так і називається «Чещина».

Місцеві селяни і чеські поселенці жили в добросусідських стосунках. Чехи володіли українською мовою, багато з них були православними і відвідували місцеву церкву. Станом на 1942 рік тут проживала 41 родина чехів, 188 осіб, які володіли 350 га землі.

На свою батьківщину (не добровільно) чехи виїхали в 1947 році, коли совітська влада тут міцно утвердилась. Вони залишили після себе хорошу культуру землеробства, господарську техніку та добротні будинки.

Так в добротному будинку Мареша розмістили сільську школу, яка на той час стала семирічкою. Тут розташовується бібліотека та навчальні класи. Примітно, що з 1961 по 1969 рік вчителем тут працювала поетеса Сіма Кордунова.

В 2020 році було проведено капітальний ремонт, добудовано другий поверх, то ж тут зараз є оновлені класні кімнати, простора їдальня, сучасні санвузли. Осучаснений будинок чеха-емігранта ось уже більше сотні років служить людям.

Сьогодні Мстишинська гімназія є прикладом впровадження новітніх екологічних практик. Школяр Матвій Сергійчук веде з мамою власний ютуб-канал про компостування.

Мстишинська гімназія

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…