На папері з Новостава підписувалися волинські князі та вельможі

історія Новостав

Історія Новостава тісно пов’язана з відомим релігійним осередком Луцька – кляштором і костелом ордену домініканців. Перша згадка про село відноситься до 1393 року, коли Великий Литовський князь Вітовт обдарував домініканський костел поселенням, а також млином і ставом поблизу. З тих пір село почало називатися Новим Ставом.

Новостав завдячує своїй популярності папірні, яка існувала тут майже три століття (з 1573 року). Цікаво, що саме домініканська папірня у Новоставі була першим осередком паперового виробництва на Волині. Безперечно, такий промисел був для домініканців прибутковою справою – новоставський папір виготовляли на замовлення Луцького замку.

Новоставська папірня

Загалом папірня у Новоставі проіснувала майже триста років, регулярно вносячи у виробництво новинки технічного прогресу. Важка фізична праця поступово замінялася машинами, збільшувалися і обсяги виробництва паперу. У 1809 році папірня виготовляла 740 стоп паперу для письма (стопа – 480 аркушів). Згідно архівних документів, востаннє новоставське паперове виробництво згадується у 1823 році.

Як же сталося, що папірня припинила свою діяльність? З цього приводу науковці висловлюють кілька гіпотез: 1) папірню знищила пожежа, 2) виробництво стало нерентабельним і його припинили, 3) потрібна була кардинальна реконструкція, на яку не було коштів, 4) папірня припинила існування через політичну ситуацію (конфлікти домініканського ордену і російського уряду).

Достеменно невідомо місце, де колись функціонувала папірня, однак до цього часу у Новоставі існує місцевість, яку називають «папірнисько».

Поділитися:
Юні мешканці Боратинської громади серед переможців Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики
02.07.2024 16:49
Днями відбулась Всесвітня олімпіада з ментальної арифметики, яка проходила в місті Анталія (Туреччина). У ній взяли участь 135 дітей з 10 країн світу: України, Польщі, Великої Британії, Німеччини,…
Що потрібно знати про збори за місцем проживання?
02.07.2024 15:20
Чергова публікація про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським…
Боратинська молодіжна рада долучилася до тренінгу-семінару із молодіжної політики у Львові
02.07.2024 10:37
Минулого тижня у Львові проходив п’ятиденний тренінг-семінар із молодіжної політики, заснованої на підходах участі у процесі ухвалення рішень, який проводили в рамках проєкту Ради Європи «Молодь за…