Обережно: кліщі! Як захиститися та що робити, якщо ви знайшли кліща на тілі

Хоча весняне тепло ще дуже нестабільне, в Україні почастішали випадки укусів кліщів. Сезон їхньої активності триватиме майже до кінця осені, та пік припаде на травень-червень, а також вересень-жовтень. Кліщів можна зустріти не лише на природі, їх багато й на міських газонах. Вони не стрибають на людину з дерева, проте можуть залізти на тіло, коли людина відпочиватиме. Найнебезпечніше, що вони можуть бути носіями багатьох захворювань.

Як знизити ризик укусу кліща?

  • Якщо плануєте прогулянку у місці, де росте трава, подбайте про безпечний одяг: світлий із довгими рукавами та штанинами. Бажано також знехтувати стилем і заправити штани у шкарпетки.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч.
  • Оберіть і застосовуйте репеленти – засоби, що відлякують комах. Обов’язково дотримуйтеся інструкції з використання та періодично поновлюйте захист.
  • Кожні дві години оглядайте себе та своїх близьких.
  • Більш ретельний огляд під хорошим освітленням слід провести й після повернення додому.

Якщо кліщ уже присмоктався, то передусім, НЕ заливайте кліща спиртом, олією та іншими речовинами. Його потрібно якомога швидше витягнути. Для цього ви можете звернутися у травмпункт. Проте, якщо поблизу немає лікаря – зробіть це самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пінцет, що продається в аптеках чи відділах зоотоварів.

Після видалення кліща місце укусу потрібно обробити антисептиком, а руки – вимити з милом. Якщо кліщ пробув на тілі понад 36 годин – зверніться до медиків, щоби здійснити постконтактну профілактику хвороби Лайма. Для цього знадобиться антибіотик, який призначає лише лікар. Спостерігайте за своїм станом ще кілька тижнів після укусу: якщо у вас підвищиться температура чи з’являться почервоніння на шкірі – негайно зверніться до лікаря.

Детальніше на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Поділитися:
Вчителі та учні Гіркополонківського ліцею влаштували передвеликодню толоку
03.05.2024 19:21
Напередодні Великодня працівники та учні Гіркополонківського ліцею взяли участь у весняній толоці з благоустрою, дотримуючись стародавніх звичаїв та обрядів, взялися до прибирання,…
Гіркополонківських ліцеїстів навчали надавати першу домедичну допомогу
03.05.2024 19:16
1 травня у Гіркополонківському ліцеї відбувся дитячий вишкіл, на якому навчали основ першої домедичної допомоги. Захід провела Луцька районна організація Товариства Червоного Хреста України. Учням…
До уваги власників пасік
02.05.2024 14:48
СГПП «Рать» повідомляє, що 3 та 4 травня з 22:00 до 6:00 здійснюватиметься пестицидний обробіток посівів ріпаку. Аграрії закликають власників пасік у селах Гірка Полонка, Полонка, Оздів, Ратнів,…