Обслуговуючий кооператив: правові засади діяльності

На виконання пункту 6 частини 1 статті 38-1 «Про місцеве самоврядування в Україні» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80/conv#n554) до повноважень органу місцевого самоврядування належить надання роз'яснень положень законодавства та консультацій щодо порядку звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та безпосереднє надання первинної правової допомоги.

На території Боратинської громади існують обслуговуючі кооперативи, тож періодично виникає необхідність роз’яснення правових засад діяльності даних утворень.

Що таке обслуговуючий кооператив?

Відповідно до статті 2 Закону України «Про кооперацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15/conv#n55) обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу;

Як створюється обслуговуючий кооператив?

Відповідно до статті 7 Закону України «Про кооперацію» кооператив створюється його засновниками на добровільних засадах. Рішення про створення кооперативу приймається його установчими зборами.

Кооперативи можуть бути створені на підставі Закону України (ЗУ «Про кооперацію», ЗУ «Про споживчу кооперацію» або ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Обрання моделі залежить від планованої діяльності та членів. Деякі види кооперативів дозволяють участь лише фізичних осіб, можуть не дозволяти розподіляти прибутки або вимагати трудову участь. Товариства з обмеженою відповідальністю можуть бути кооперативами у разі включення відповідних положень в установчі документи.

Державна реєстрація юридичної особи обслуговуючого кооперативу проводиться відповідно до вимог Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15/conv#n467).

Як вступити до кооперативу?

Вступ до кооперативу регулюється статтею 11 ЗУ «Про кооперацію» та Статутом. Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай (пай - майновий поворотний внесок члена (асоційованого члена) кооперативу у створення та розвиток кооперативу, який здійснюється шляхом передачі кооперативу майна, в тому числі грошей, майнових прав, а також земельної ділянки;) у порядку та розмірах, визначених його статутом.

Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Щодо надання житлово-комунальних послуг, зокрема електричної енергії

Правовідносини щодо надання житлово-комунальних послуг врегульовано Законом України « Про житлово-комунальні послуги», а постачання електричної енергії врегульовано Законом України «Про ринок електричної енергії» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2019-19#Text) та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП ) від 14.03.2018 року №312 (далі Правила) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0312874-18#Text).

Відповідно до п. 62 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено поняття побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) та колективний побутовий споживач - юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність.

Згідно ст. 3 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги, а також надавати доступ для зняття показників приладів обліку споживання електричної енергії.

Пунктом 1.1.1 Правил визначено, що ці правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Учасниками роздрібного ринку є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, у тому числі оператори малих систем розподілу, споживачі, основні споживачі, субспоживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби. Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Відповідно до п. 1.2.15 Правил укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил. Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку). На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами. Електропостачальники зобов`язані повідомляти оператора системи розподілу (передачі) про укладення та припинення договору із споживачем в установленому цими Правилами порядку. При переході права власності (користування) на об`єкт до нового власника (користувача) переходять права та обов`язки за договорами, укладеними відповідно до цих Правил.

Вирішення спірних питань

Згідно п. 1.2.16 Правил спірні питання між споживачем та постачальником електричної енергії або оператором системи чи іншим учасником роздрібного ринку вирішуються сторонами шляхом переговорів та у разі неможливості дійти згоди у зазначений спосіб, що підтверджується хоча б однією із сторін документально, розглядаються за зверненням споживача або іншого учасника роздрібного ринку в межах наданих законодавством повноважень енергетичним омбудсменом, Регулятором або судом.

Нагадуємо, що у Боратинській сільській раді діє громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги. Жителі громади можуть отримати консультації та роз’яснення з правових питань (житлові, сімейні, спадкові, трудові, адміністративні), а також допомогу в оформленні документів правового характеру – звернень, заяв, скарг.

Для отримання детальної інформації пишіть на електронну адресу: boratyn.urist@gmail.com.

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…