Оздів відзначає престольне свято. Кілька цікавих фактів про це село

Сьогодні православні християни відзначають Вознесіння Господнє. В це свято віряни згадують, як Ісус Христос вознісся на небо і завершив Свій земний шлях. Вознесіння Господнє відзначають через 40 днів після Великодня. Це одне з 12 головних церковних свят і важлива дата для кожного віруючого. У день Христового Вознесіння своє храмове свято відзначає село Оздів. З цієї нагоди ми підготували кілька цікавих фактів про це село, тож пропонуємо вам прочитати і перевірити, наскільки добре ви знаєте історію сіл нашої громади.

1. З історичних джерел назва села невідома. Перші відомості про село у 1518 році пов’язані із згадкою його власника Пацка Оздівського, що заставляє частину своїх володінь в князя Андрія Олександровича Сангушка, старости Володимирського, маршала Волинської землі. Відомо, що було два власника. У географічному словнику згадується. Оздів - село повіт Луцький, гміна Полонка 8 верст від Луцька, 76 будинків,487 жителів, церква 1545 року з історичних джерел згадується Матіца Сироп’ятович і Оздовськіх, 1583 рік Кріштофа Радзивіля.( Л – ра: Словник географічний, королівства Польського т.15. ч.2.с.426.)

Вірогідність походження села важко встановити можливо назва пішло від власника Пацка Оздівського – Оздов – Оздів.

2. У 16 ст. згадуються землевласники Оздовські з Оздова, що володіли тут землями на військово–службовому праві, були на обов’язку утримувати в належному стані фортифікаційні споруди Луцького замку.

3. За свідченнями «Інвентаря маєтку Полонського» від 18 вересня 1598 року у с.Оздів діяв православний храм – церква Пречистої Богородиці, яка безоплатно володіла двома волоками (ділянка землі, що становила 30 моргів - близько 16,8 га). Храм не вцілів. Про місце його існування нагадував хрест на якому був спис і меч.

4. В 1874 року був збудований ще один храм і освячений на Вознесіння Господнє, який стояв на місці нині освяченого пам’ятного знаку «Борцям за волю України».

Під час Другої світової війни, коли було спалено село ( 1943 р.) церква згоріла. З того часу жителі с. Оздів ходили до церкви у сусіднє село Баїв

5. У 90-х роках громада забажала здійснити своє сокровенне бажання - побудувати свій храм, який був закладений у 1993 році. На освячення місця був запрошений священник з села Баїв отець Василь Левковець.

7 квітня 1996 року відбулося перше богослужіння на свято Благовіщення в честь Вознесіння Господнього.

Поділитися:
Юні мешканці Боратинської громади серед переможців Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики
02.07.2024 16:49
Днями відбулась Всесвітня олімпіада з ментальної арифметики, яка проходила в місті Анталія (Туреччина). У ній взяли участь 135 дітей з 10 країн світу: України, Польщі, Великої Британії, Німеччини,…
Що потрібно знати про збори за місцем проживання?
02.07.2024 15:20
Чергова публікація про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським…
Боратинська молодіжна рада долучилася до тренінгу-семінару із молодіжної політики у Львові
02.07.2024 10:37
Минулого тижня у Львові проходив п’ятиденний тренінг-семінар із молодіжної політики, заснованої на підходах участі у процесі ухвалення рішень, який проводили в рамках проєкту Ради Європи «Молодь за…