«Палітра баївських бджолярів»: як у Баєві зустрічали День Теплого Олекси

Бджола живе всього 40 хвилин після вжалення.

Україна входить до трійки найбільших світових експортерів меду.

Правильно говорити «медівка», а не «медовуха».

Дізнатися про такі факти мали змогу жителі Боратинської громади у музеї історії села Баїв і Волинського бджільництва, де 30 березня відбулося обрядове дійство, приурочене до Дня Теплого Олекси. В українській традиції 30 березня пов’язують з закінченням зимових холодів і настанням справжньої теплої весни. День Теплого Олекси має важливе значення для пасічників, адже це перше свято у році, що безпосередньо стосується бджільництва. Саме цього дня бджолярі виносять вулики і благословляють бджіл на плідну працю впродовж сезону.

У Баєві добре знають і шанують традиції, а цього разу навіть запросили гостей, щоб показати, як проходить обряд благословення бджіл, яких за їхню працьовитість і користь для природи у народі називають «Божими комахами». Чимало людей долучилися до цього дійства, дізнавшись багато нового не лише про сам обряд, а й про тонкощі взаємодії з бджолами, їхні особливості та життєвий цикл. Очільник музею, пасічник Іван Душак показав гостям своїх крилатих підопічних і розповів про їхній соціальний устрій. В стінах музею учасники ознайомилися з експозицією, побачили, як виглядав традиційний бджільницький реманент, за допомогою якого видобували мед у давні часи, а також інші старожитності, наприклад, предмети домашнього побуту.

Після завершення обрядового дійства гостей запросили до не менш цікавої частини заходу — дегустації питних медів. Учасники змогли потішити смакові рецептори різноманітними напоями на основі продуктів бджільництва у поєднанні з традиційними українськими стравами.

Для гостей заходу також представили широкий асортимент медової продукції, до якого увійшли не лише різні сорти меду та ласощів з нього, а й лікувальна та доглядова косметика на основі продуктів бджільництва. Був там навіть бджолиний помор, який, як виявилося, володіє потужними оздоровлюючими властивостями. Тож може, «мертві бджоли не гудуть», як співають у відомій усім пісні, зате чудово лікують різні хвороби.

«Медова» екскурсія не залишила байдужими ні гостей, ні господарів, подарувавши всім на кілька годин настрій неабиякого піднесення, що у наш складний час особливо цінується.

«Бджола існує стільки, скільки існує життя на Землі. Відродження бджолярства має велике значення для розвитку нашої громади і нашої країни взагалі, адже Україна є чи не найбільшим експортером меду на світовий ринок», — каже жителька Боратинської громади Галина.

«Сьогодні, побувавши на даному заході, я спостерігала обряд, традицію, яку споконвіків використовують бджолярі — освячення вулика. Було дуже цікаво, змістовно, думаю, це можна віднести до нематеріальної культурно-історичної спадщини», — розповідає про свої враження Людмила, жителька Боратинської громади.

Серед організаторів заходу — Володимир Дмитрук, віцепрезидент Спілки пасічників України. Маючи двадцятирічний досвід у галузі бджільництва та здійснюючи активну громадську діяльність, Володмир щедро ділився своїми знаннями з учасниками.

«Сьогодні дуже вдало провели день. Сьогодні свято — Теплого Олексія, тож ми зібралися у Баївському музеї бджільництва, де ми часто проводимо подібні зустрічі. Дуже гріє душу, коли твоя робота і знання комусь корисні. Ми працюємо не для себе, ми працюємо для людей. І коли тебе уважно слухають, ще й потім щось запитують, щось хочуть придбати — це дуже приємно. Люди стають добрішими, здоровішими. Тому такі заходи слід проводити частіше, залучати до цього якомога більшу аудиторію, щоб ми, пасічники могли донести до людей цю продукцію. Адже ми лише допомагаємо нашим бджілкам зафасувати і правильно подати їхню роботу. Я колись почув цікаву тезу, що пасічник — це посередник між бджолою і людиною. Отаким посередником мені цікаво бути, хоча, за фахом я інженер-механік. Тож такі зустрічі дають наснагу для нових звершень», — ділиться своїми враженнями Володимир Дмитрук.

Поділитися:
Гравці ФК «Рать» продовжують серію перемог
23.04.2024 14:47
Гравці футбольного клубу «Рать» вкотре продемонстрували професіоналізм у змаганнях з футзалу. Наші земляки стали абсолютними чемпіонами 4 ліги Чемпіонату Волині. У фінальній грі вони змогли переграти…
Команда Боратинської громади зі спортивного орієнтування стала срібним призером Чемпіонату Волинської області
23.04.2024 14:42
25 команд боролися за перемогу на Чемпіонаті Волинської області зі спортивного орієнтування серед юніорів, який три дні проходив в лісових масивах поблизу села Воєгоща Камінь-Каширського району. …
Актуальні вакансії для мешканців громади. ПЕРЕЛІК
23.04.2024 12:21
Волинський обласний центр зайнятості інформує про перелік актуальних вакансій, зареєстрованих у Луцькій філії. Із переліком вакансій та відомостями щодо заробітної плати станом на 22.04.2024 можна…