Понад 100 років тому у Чеському Боратині діяла добровільна пожежна команда

Добровільний пожежний рух в Україні набирає обертів. Не так давно ми розповідали, що Боратинська громада стала однією з 25 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Волинської, Львівської та Полтавської областей, які долучилися до проєкту «Цивільний захист з добровільними пожежними командами для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Ініціатива реалізовується Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні (Solidarity Fund PL in Ukraine) за підтримки USAID «ГОВЕРЛА» і передбачає інституційну підтримку та проведення спеціалізованого навчання добровільних пожежних команд на місцях.

Нині у Боратинській громаді навчають команду вогнеборців і варто відзначити, що ця ініціатива має міцне історичне підґрунтя. Мало хто знає, що понад 100 років тому на теренах сучасного Боратина функціонувала добровільна пожежна дружина. Як і коли сформувалася пожежна команда, де знаходилася будівля осередку пожежників-добровольців – про все це читайте у матеріалі.

150 років тому в межах нинішнього Боратина чехи-колоністи заснували населений пункт з назвою Чеський Боратин, який проіснував з 1872 до 1947 року. Знаходився він, в основному, в межах нинішніх вулиць Шкільної, Заводської та Центральної. Історія його досить багата та насичена, дуже добре представлена у книзі Анни та Йозефа Велка «Історія Чеського Боратина», яка видана у 2000 році. Згадується у праці і про пожежну команду, яка функціонувала у селі. Вона була створена першою в сільській місцевості на Волині, адже на той час осередки пожежників існували тільки в містах. Спонукали до цього певні обставини, які часто трапляються і нині ˗ пожежі.

На той час переважна більшість як житлових, так і господарських будівель в Чеському Боратині були дерев’яними, до того ж, покрівля була із соломи. В 1888 році вогонь знищив у селі аж 4 господарки, після чого місцевий житель Ян Опоченський зробив перший протипожежний агрегат. Ймовірно, це була бочка з помпою, бо як описується «возили його на возі і в нього потрібно було заливати воду».

Про офіційне створення пожежної команди як осередку добровільної пожежної дружини, засновником якої став Бедріх Опоченський, повідомляється у 1890 році. Порівняно з іншими, які створювалися згодом, боратинська пожежна команда була найчисельнішою і стала гордістю села. В 1906 році згорів дах будинку Войтека Велка, згодом саме він стане ініціатором закупівлі за кордоном комплекту пожежного спорядження на 12 осіб, яке було придбане з доходів від проведення театральних вистав. Громада будує своєрідну міні пожежну частину, будівля якої обходиться в 212 рублів 21 копійку. В 1909 році створюють свого роду громадське страхове пожежне товариство, гроші якого ідуть на розвиток пожежної справи, а також на виплати збитків заподіяних вогнем. Поповнюється кількісний склад команди, бути учасником якої, як зазначається в книзі «було честю для кожного здорового боратинця від 18 до 40 років».

В той час за чеськими стандартами у чеських майстрів в Луцьку виготовляють спеціальне спорядження для місцевих пожежників. В 1912 році чеські майстри виготовляють ще один пожежний агрегат, пересування якого забезпечувала пара коней, яких у випадку пожежі надавали жителі села. Для цього поденно було розписано чергування. До речі, пожежний агрегат прослужив громаді аж до 1947 року.

Періодично, як правило ввечері, для вогнеборців-добровольців проводили навчання. Так, напередодні Першої світової війни сигналом для збору на навчання були звуки труби тодішнього начальника пожежної команди Ярослава Опоченського. Члени пожежної команди не лише боролися з вогнем, а й були важливими фігурами у культурному житті Боратина. Пожежники були учасниками різноманітних урочистостей, які проводилися в селі і за його межами.

У 1944 році майже всі пожежники разом з начальником Бедріхом Альбрехтом в складі Чехословацького корпусу відправилися на фронт. В Чеський Боратин вони вже не повернулися. А в 1947 році перестало існувати і саме село, мешканці якого виїхали в Чехословаччину.

Цікаво, що будівля, де дислокувалася боратинська пожежна команда, після 1947 року ще певний час слугувала людям і використовувалася як житловий будинок з невеликою кухнею і кімнатою. Врешті, в 90-х роках минулого століття споруда була розібрана. Нині на цьому місці за адресою с. Боратин, вул. Шкільна, 25А розташований житловий будинок.

Слід зазначити, що в 20-30 роках минулого століття осередки пожежного товариства, яке мало Типовий статут, затверджений Міністерством Внутрішніх справ Польщі, діяли в багатьох населених пунктах Волинського воєводства, де проживали чехи. Так, в Луцькому повіті, крім Чеського Боратина, пожежні команди були у селах Будки Губинські, Чорний Ліс, Озеряни, Копче Чеське, Липляни, Ниви Губинські, Піддубці, Мстишин. Начальником луцької пожежної охорони, в 1919 – 1936 роках, з невеликою перервою, був чех Вацлав Меснер з Княгининка. Оснащені за власний кошт пожежні команди мали все необхідне для своєї діяльності. Їх високий професійний рівень відзначали при проведенні інспекційних перевірок. Також пожежні осередки брали активну участь у культурному житті. Зокрема, їхні духові оркестри були окрасою різноманітних урочистостей. В 1931 році в Рівному навіть відбувся з’їзд пожежних осередків, які функціонували у чеських колоніях.

Такою є історія осередку добровільної пожежної дружини у Чеському Боратині. У наступній публікації ми розповімо про першого професійного пожежника в історії Боратина.

Віталій Гнатюк

Член Національної спілки краєзнавців України

Пожежна команда

Пожежна команда Чеського Боратина, орієнтовно 1923 рік

Пожежна оглядова вишка біля костелу у Боратині

Пожежна оглядова вишка біля костелу у Боратині

Дібрівка пожежне депо

Будівля пожежного депо у селі Дібрівка Рівненської області, аналогічна споруда була в Боратині

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…