Пожежонебезпечно: мешканців громади закликають не спалювати суху траву

Пожежі ДСНС

З початку року на території Боратинської громади було зафіксовано 15 пожеж сухої рослинності на загальній площі 21,7 га. Побічні збитки, завдані пожежами, склали 1,035 млн. грн. Про це повідомляє Управління ДСНС України у Волинській області. Із активізацією весняно-польових робіт ситуація із паління сухої трави значно загострилася.

Відтак, рятувальники звертаються до мешканців громади із проханням бути максимально відповідальними у пожежонебезпечний період, не випалювати сухостій, минулорічне листя та сміття.

Категорично забороняється:
• створювати смітники та спалювати відходи;
• розводити багаття у лісі та лісопосадках;
• палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
• залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
• спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
• дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Слід пам’ятати, що пожежі в екосистемах також можуть спричинити тяжкі наслідки, зокрема, неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та поруч розташовані споруди, руйнування родючого шару ґрунту та загибель тварин.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та у складних випадках і кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях, у населених пунктах передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн. до 8500 грн., або обмеження волі на строк від двох до п’яти років.

У разі виявлення неправомірної поведінки або пожежі просимо негайно повідомити про це, звернувшись до аварійно-рятувальної служби (101) та поліції (102).

Поділитися:
Вітаємо з Міжнародним днем сім’ї!
15.05.2024 09:43
З 1993 року за ініціативи ООН щорічно 15 травня відзначають Міжнародний день сім’ї. Цей день є нагадуванням, що єдність усього людства починається з єдності та злагоди у родині. Сім’я – це той…
До уваги власників пасік
14.05.2024 13:57
Аграрії повідомляють, що з 14 та 15 травня з 22:00 до 6:00 здійснюватиметься пестицидний обробіток посівів ріпаку. Аграрії закликають власників пасік у селах Гірка Полонка, Полонка, Оздів, Ратнів,…
Посвідчення ветерана у Дії. Мінветеранів та Мінцифри починають бета-тестування сервісу
14.05.2024 09:14
Для того, щоб спростити доступ до послуг та компенсацій для ветеранів та членів їх сімей, Мінцифри та Мінветеранів проводять бета-тестування електронного посвідчення ветерана у Дії. Інформація про це…