З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та пожеж під час жнивної кампанії та вирішення існуючих проблемних питань протипожежного захисту місць збирання переробки та зберігання врожаю Луцьке районне управління Головного управління ДСНС України у Волинській області рекомендує дотримуватися основних вимог, які повинні виконуватися під час підготовки та проведення збирання врожаю зернових та заготівлі грубих кормів:
- з початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, а біля хлібних масивів встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню;
- перед початком жнив хлібні поля, в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів і залізниць, повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 метри завширшки;
- до початку збирання врожаю вся зернозбиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження й запалювання. Їх також слід оснастити справними іскрогасниками та обладнати первинними засобами пожежогасіння (комбайни й трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником і штиковою лопатою);
- перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 метрів завширшки;
- у період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 гектарів. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 метрів завширшки. Скошений хліб з прокосів треба негайно прибирати. Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 метрів завширшки;
- під час збирання врожаю забороняється спалювати стерню та пожнивні залишки, розводити багаття на полях, зокрема, і на тих, де жнива завершилися;
- стоянки туристів (автотуристів) та пасіки допускається розміщувати не ближче, ніж за 100 метрів від хлібних масивів;
- полювання у хлібних масивах та поблизу них забороняється;
- заправляти збиральну техніку пальним у польових умовах потрібно за межами поля (не ближче 30 метрів), попередньо заглушивши всі двигуни;
- зернотоки слід розміщувати на відстані: від будинків і споруд – не ближче 50 метрів, від доріг – 20 метрів, від ліній електропередач – 15 метрів.
- у разі тимчасового зберігання (стоянок) тракторів, комбайнів, автомобілів та інших самохідних машин у польових умовах слід розміщувати їх на очищених від стерні та сухої трави майданчиках, що віддалені від скирт соломи, сіна, токів, хлібних масивів – не менше, ніж на 100 метрів, від будинків – не менше, ніж на 50 метрів. Ці майданчики мають бути оборані смугою не менше 4 метрів завширшки;
- корпуси комбайнів мають бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, 10 сантиметрів якого повинні безпосередньо торкатися землі;
- збиральну техніку потрібно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до того моменту, поки їх не замінять;
- під час роботи комбайна з підбирачем слід пильнувати, щоб пружинні зубці підбирача не потрапляли всередину кожуха барабана. Якщо таке відбувається, слід негайно зупинити комбайн і звільнити зубці;
- забороняється сіяти колосові культури на смугах відчуження залізниць і шосейних доріг. Копиці скошеної на цих смугах трави можна розташовувати на відстані не ближче 30 метрів від хлібних масивів;
- тимчасові польові стани слід розташовувати на відстані не ближче 100 метрів від хлібних масивів, токів, скирт тощо. Майданчики польових станів та зернотоків оборюються смугою не менше 4 метрів завширшки;
- кожен хлібний масив площею понад 25 гектарів, з якого збирається врожай, слід забезпечити трактором із плугом на випадок пожежі. У разі використання групового методу збирання зерна до складу збирально-транспортних загонів потрібно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (автогноївкорозкидачі, водороздавачі та інші), пристосовані до гасіння пожеж зернових;
- трактори, комбайни та інші самохідні машини, обладнані електричним пуском двигуна, повинні мати вимикач для від’єднання акумулятора від споживача струму;
- клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора мають бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів, їхня електропроводка повинна бути справною та надійно закріпленою. Радіатори двигунів, вали літерів, соломо-набивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин слід очищати від пилу, соломи й зерна;
- ремонт збиральних машин і агрегатів (за потреби) допускається не ближче 30 метрів від хлібних масивів та інших посівів.
Відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень. Відповідальні особи та працівники, задіяні на пожежонебезпечних роботах, повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму. Усі працівники, службовці, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, повинні пройти інструктаж під розписку. Осіб, які не пройшли його, до цих робіт не допускають.
Наголошуємо: за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність.
Керівникам підприємств з метою попередження надзвичайних ситуацій, та в разі їх виникнення під час жнивної компанії 2025 року необхідно:
- оновити схеми територій, в яких слід вказати розміщення будівель, водойм, гідрантів, пірсів, під’їздів для пожежних автомобілів до них;
- здійснити вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій складів;
- обладнати системою пожежної сигналізації складські та адміністративні будівлі;
- наявні пожежні щити на території підприємств укомплектувати таким чином: вогнегасники – 3 шт., ящик з піском – 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу розміром 2х2 м – 1 шт., гаки – 3 шт., лопати – 2 шт., ломи – 2 шт., сокири – 2 шт., а також на пожежних щитах вказати їх порядкові номери та номери телефону для виклику пожежно-рятувальних підрозділів, та літерний індекс «ПЩ»;
- встановити вказівні знаки про місцезнаходження первинних засобів пожежогасіння;
- провести з працівниками, які задіяні на роботах по збиранню врожаю, додаткові інструктажі по дотриманню правил пожежної безпеки;
- здійснити заміри опору ізоляції електромереж підприємств.