Прищеплювати любов до книг треба змалку

Ще Василь Сухомлинський казав: “Без пристрасті до книжки людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне і емоційне вдосконалення”.

Виховання дітей є одним із завдань у школі. І тільки через книгу можна сформувати в учнів глибокі знання та далекий світогляд – переконана бібліотекар ЗОШ с.Рованці Руслана Літковець.

Однак, якщо більшість дорослих розуміють переваги читання, то у дітей спочатку потрібно сформувати відповідну звичку. При цьому важливо прищепити любов до книг ненав’язливо – користь від читання з-під палиці не дуже велика.

Пропонуємо кілька порад для батьків, як це зробити.

У своїй оселі тримайте книги

Важлива наявність книг у середовищі, що оточує дитину. Навіть якщо зараз малюк не тягнеться до книги на полиці, то в певний момент потягнеться.

Показуйте особистий приклад

Якщо ви самі не відходите від гаджетів, який приклад має взяти дитина? Читайте паперові книги, щоб дитина бачила це і формувала власну звичку.

Читайте дитині вголос перед сном

Заведіть таку вечірню традицію. Це не лише об’єднує, налаштовує на приємні сновидіння і позитивно впливає на розвиток.

Обговорюйте прочитане

Діліться своєю думкою про вчинки героїв книги, придумайте альтернативну кінцівку, поставте дитині питання, розіграйте сценку, влаштуйте сімейну вікторину, виліпіть з пластиліну персонажів або намалюйте емоції, які викликала книга.

З’ясуйте інтереси дитини

Ви можете купувати безліч книг, які вам здаються цікавими, і журитися, що ваш нащадок як і раніше не виявляє до них належної уваги. З’ясуйте, що цікаве вашій дитині.

Встановіть щоденну норму

Дітям важлива визначеність і передбачуваність. Визначте кількість сторінок, яку дитина повинна читати щодня, і внесіть читання в розпорядок дня нарівні з чищенням зубів.

Відвідуйте книгарні
Дайте можливість дитині зробити вибір і зробити покупку самостійно. Якщо необхідно, допоможіть. Але нехай це буде її вибір.

Обзаведіться аксесуарами
Красива закладинка або ліхтарик для читання цілком можуть зіграти вирішальну роль у формуванні корисної звички.

Розповідайте
Вживайте під час повсякденних розмов фрази на кшталт “колись я читала, що…”, “коли я був маленьким, у мене була книжка про…”, “мій улюблений письменник…”. Розповідайте про книги, згадуйте, що ви читали в дитинстві, які книги подобаються дітям у всьому світі, згадуйте смішні історії, пов’язані з книгами.

Гарних подорожей у світ книг!

Поділитися:
Програма безкоштовного переїзду для ВПО та УБД
04.07.2024 11:06
Компанія Грузар розпочинає реалізацію програми допомоги найуразливішим сім’ям ВПО та сім'ям учасників бойових дій, які постраждали від російської агресії. Упродовж двох місяців компанія зобов…
Андрій Марчук та Володимир Казаков – переможці пригодницьких перегонів «Gorgany RACE»
04.07.2024 09:18
Команда з Боратинської громади у складі Андрія Марчука та Володимира Казакова здобула переконливу перемогу на пригодницьких перегонах «Gorgany RACE». Змагання традиційно відбувалися в Горганах –…
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…