Про спорт та забобони: бліц-опитування тренерів громади

Про розвиток спорту у Боратинській громаді можна говорити багато. Але красномовніше будь-яких слів – факти: за версією представників соціального проекту «Сільський ревізор» Боратин – «Спортивне село року 2018», наші туристи – незмінні переможці обласних та Всеукраїнських змагань, а місцеві футбольні команди традиційно лідирують у Чемпіонаті Волині.

Нині набирає обертів новий спортивний сезон. Щоб підвести підсумки минулого року та дізнатися плани на майбутнє, ми поспілкувалися з тими, хто творить спортивну історію громади – тренерами та наставниками наших спортсменів.

Представникам тренерського цеху запропонували відповісти на ряд запитань:

1. Перший спогад, пов’язаний з професійним спортом, який він у вас?
2. Як довго тренуєте команду?
3. Які спортивні змагання/гра ваших вихованців запам’ятались найбільше?
4. Чи маєте свої спортивні прикмети та знаки?
5. Найбільше спортивне досягнення команди у 2018 році?
6. Назвіть 3 сильні сторони вашої команди
7. Чого очікуєте від виступів/матчів своєї команди у цьому сезоні?

Володимир Казаков

Володимир Казаков – тренер Промінської команди зі спортивного туризму та орієнтування

1. Я би назвав свою спортивну кар’єру професійно-аматорською, і почалася вона відносно нещодавно. Тренера у мене не було, тому усі свої знання дотепер черпаю з різних джерел. Перший спогад, пов’язаний із професійним спортом – участь у міжнародних змаганнях зі спортивного туризму в Білорусі у 2015. Зважаючи на відсутність досвіду, результати виявилися невтішними, хоча спогади та досвід – безцінні.

2. Свою команду створив у 2011, тоді ми вперше виграли районні туристичні змагання. Сьогодні треную дітей та поряд з ними тренуюся сам, адже для мотивації вихованцям потрібно показувати власний приклад.

3. Найбільше запам’яталися змагання поблизу Ужгорода «ЄвроКарпати-2015». Це була перша участь нашої команди у Кубку України з пішохідного туризму серед юнаків. У цих змаганнях на дистанції «смуга перешкод» (командна) діти вибороли третю сходинку, радості не було меж. Окрім цього, там же проходили міжнародні змагання «Гонка героїв», у яких наші вихованці теж стали призерами.

4. Я абсолютно не забобонний.

5. Не приховуючи гордості можу сказати, що одне з найбільших спортивних досягнень у 2018 році – перемога моєї вихованки у Міжнародних змаганнях «Волинь-2018» та друге місце команди у Чемпіонаті України з лижного туризму серед юніорів.

6. Серед сильних сторін команди я б виділив якісне технічне забезпечення, професіоналізм та підготовку спортсменів, жагу до перемог.

7. У цьому сезоні заплановано багато стартів і ми сподіваємося, що усі вони будуть вдалими!

Віталій Гнатюк

Віталій Гнатюк – методист Центру туризму спорту та екскурсій, тренер Боратинської команди зі спортивного туризму та орієнтування

1. Серйозно спортивним туризмом я почав займатися у Харкові, де свого часу проходив виробничу практику на заводі. В той рік пощастило здійснити похід Кавказькими горами, сплав на байдарках ріками Карелії, стартувати на змаганнях зі скелелазіння у Криму. Це був лише початок… А взагалі перший старт на змаганнях був у 1972 році на районному туристському зльоті школярів, який відбувався у лісі поблизу села Боголюби.

2. З 1984 року працюю методистом в Центрі туризму спорту та екскурсій обласного управління освіти науки та молоді (в той час цей заклад освіти носив назву обласної станції юних туристів). Паралельно з адміністративною роботою, як керівник гуртків, працюю з учнівською молоддю. Перші 20 років – це була загальноосвітня школа № 16 міста Луцька. 3 2004 року моя діяльність в цьому напрямку пов’язана з Боратинською школою, в якій я свого часу теж навчався.

3. Не хотілося б виокремлювати якийсь один факт або звертатися до статистики, яку я досить скрупульозно веду. Запам’яталось багато – і успіхи, і невдачі. На жаль, у спорті без поразок нікуди. Але якщо коротко – серед моїх вихованців є кандидати та майстри спорту зі спортивного орієнтування та спортивного туризму, неодноразові переможці та призери обласних та Всеукраїнських змагань. У свій час мій вихованець Андрій Островик тричі представляв Україну на Чемпіонатах Європи зі спортивного орієнтування серед юніорів. Серед боратинців хотілося б виділити Андрія Марчука, майстра спорту зі спортивного орієнтування.

4. Прикмет, які б приносили перемогу я не знаю, а тому в це не вірю. Потрібно працювати – тоді будуть результати. А фішка команди в її назві, всі знають, що «Зайці» – це Боратин. Хоча зараз, після утворення об’єднаної громади, разом з промінськими та баївськими туристами ми активно працюємо над її спортивним іміджем. На мою думку – виходить!

5. Найбільше спортивне досягнення команди у 2018 році – перемога Андрія Марчука та Олександра Романчука у складі команди області на Кубку України з лижного туризму. Також хочу відзначити успішні виступи на змаганнях Всеукраїнського рівня зі спортивного орієнтування Юрія Черняка. Є успіхи на обласних змагання в Аліни Андрющенко та Богдани Лавренчук, які також представляли команду на Всеукраїнських змаганнях

6. Щодо сильних сторін команди – нехай це залишиться нашою маленькою таємницею. Не можна розкривати всі карти.

7. У цьому сезоні хочеться ще більше хороших вражень, цікавих стартів та перемог.

Олег Черчик

Олег Черчик – тренер Баївської команди зі спортивного туризму та орієнтування

1. Професійним спортсменом мене не назвеш, хоча свого часу виконав норматив «Кандидата у майстри спорту» зі спортивного орієнтування. Перший спогад про спорт виокремити важко, всього було вдосталь – і перемог, і поразок. Як спортсмен просто насолоджувався улюбленим заняттям і робив те, що люблю.

2. В туризмі та орієнтуванні працюю з 1985 року, у якості тренера баївської команди – з вересня 2018 року.

3. Пригадую як у 1995 році команда Волині, сформована переважно з моїх вихованців, здобула командне золото на Всеукраїнських змаганнях. Це було вперше у спортивній історії області. Згодом повторити подібне вдалось лише один раз, до речі, і тоді виступав мій вихованець.

4. Не вірю в прикмети.

5. Вагомим спортивним досягненням у 2018 році вважаю те, що мої вихованці (з міста Луцька) стали Чемпіонами області з походів (в категорії водних) та представлятимуть Волинь на Всеукраїнських змаганнях. Також знаковою подією та певним досягненням у цьому році стало те, що у Баєві повноцінно почав функціонувати гурток з туризму.

6. Наразі у Баївської команди одна сильна сторона – це любов до спорту та бажання займатися туризмом.

7. Цьогоріч налаштований рішуче, як ніколи. У новому сезоні очікую успішних та гідних виступів моїх вихованців.

Віктор Скуба – тренер футбольної команди «Україна» (Городище, Баїв)Віктор Скуба

1. Для мене професійний спорт перш за все асоціюється з тренуваннями та підготовкою до змагань. Ніколи не забуду, як свого часу взимку тренувались до матчу на відкритому стадіоні. Звісно, умови – складні, але це лише загартовує характер та спортивну волю.

2. Дітей треную лише рік, а зі старшою командою працюю вже доволі давно.

3. Не можу виділити якісь конкретні спортивні змагання, адже кожна гра моїх вихованців для мене по-своєму важлива і особлива. Впевнений, що наш тріумфальний матч ще попереду.

4. Так, дійсно у футболістів є деякі забобони. Кажуть, щоб не злякати футбольну удачу, перед грою не можна голитися та стригтися. Вважаю це гарною прикметою, тому дотримуюсь цих порад.

5. 2018 рік виявився для нас досить успішним. За підсумками сезону команда посіла друге місце у першій лізі Чемпіонату Луцького району з футболу та третє місце з міні-футболу.

6. Футбол – це командна гра, а відтак багато що залежить від колективу. Нашими сильними сторонами однозначно є дружба – як на полі, так і в житті, командна гра та самовіддача спортсменів.

7. У новому сезоні очікую ще кращих результатів, будемо боротися за призові місця та першість у Чемпіонаті району.

Павло Бебко

Павло Бебко – тренер місцевого футбольного клубу «Боратин»

1. Насправді пригадати і вибрати якийсь один момент важко, адже приємних спогадів дуже багато. Особливо запам’яталась гра проти ФК «Динамо» (Тбілісі) на навчально-тренувальній базі київського «Динамо» у Конча-Заспі.

2. Треную команду з 2017 року, для мене це буде вже третій сезон.

3. Один з найяскравіших спогадів – гра проти ФК «Лище» у них вдома. Щоб стати чемпіонами, нам потрібна була тільки перемога. Гра виявилась дуже напруженою, у першому таймі ми програвали 0:1, до того ж наш капітан отримав червону картку. Однак, зібравши всі сили, у другому таймі ми все ж вибороли лідерство і перемогли з рахунком 3:2. Тоді нас дуже підтримали наші вболівальники, зокрема і Сергій Олександрович, який приїхав на гру. Взагалі, дуже приємно відчувати підтримку вболівальників, це найкраща мотивація для спортсменів.

4. Я не забобонний.

5. У 2018 році до спортивних досягнень команди додалось друге місце у вищій лізі Чемпіонату Луцького району з футболу, а також перемога на турнірі з футзалу у Луцькій лізі.

6. Гру своєї команди та професійні якості гравців оцінюю на високому рівні. Щодо сильних сторін команди, то насамперед – це згуртованість, командний дух та професійні якості футболістів. Особливо хотілося б відзначити роботу нашого воротаря Олега Мелінчука, до речі, йому цьогоріч виповниться 50 років.

7. 2019 рік – ювілейний 10 рік для нашої команди. У цьому сезоні хочемо порадувати наших вболівальників якісною грою та новими перемогами. Одна з амбітних цілей – очолити Чемпіонат району.

Олександр Антипенков – тренер футбольної команди «Вілія» (Коршовець) Олександр Антиппенко

1. Перший яскравий спогад, пов’язаний із спортом – з дитинства. Пригадую, як тато вперше привів мене на секцію з футболу, мені тоді було трохи більше 5 років. Напевно, цей момент і можна вважати початком моєї спортивної кар’єри.

2. На посаді тренера команди перебуваю лише рік, однак, за цей короткий проміжок часу встиг познайомитись з командою та звикнути до підопічних. У хлопців є потенціал та бажання працювати, а це найголовніше.

3. Знакових ігор можна назвати декілька. Кожен спортивний поєдинок важливий, адже це практика і досвід. Серед останніх матчів нашої команди найбільше запам’яталась гра на першість району проти ФК «Рать» (Ратнів).

4. У футболі існує багато спортивних прикмет, які начебто приносять успіх. Я ставлюсь до цього дещо скептично, тому своїх прикмет або знаків не маю. На мою думку, важливо правильно налаштуватись перед грою і це те, що залежить виключно від мене.

5. Найбільшим спортивним досягненням за останній сезон можу назвати самовіддачу футболістів та командний дух. Ми нарешті почали працювати злагоджено, як один механізм.

6. Сильні сторони команди – це бажання працювати і перемагати, рішучість і впевненість у собі, ефективна командна робота.

7. У цьому сезоні очікую високих результатів та підкорення нових спортивних вершин.

Поділитися:
Мешканок Боратинської громади запрошують на онлайн тренінги з особистісного лідерства
01.07.2024 10:03
Лідерство - це важлива характеристика досягнення успіху у сучасному світі. Особливо важливо це для жінок у процесі досягнення рівноправ'я та реалізації себе як особистості. Під час…
Що таке гроші? Відповідають діти Боратинської громади (ВІДЕО)
30.06.2024 19:02
Основи фінансової грамотності варто закладати з дитинства. Саме в юному віці маленький громадянин вперше стикається з дрібними фінансовими операціями: вперше купивши додому хліб чи морозиво для себе,…
«Грошоверть у Боратинській громаді»: як жителі громади наповнюють місцевий бюджет? (ВІДЕО)
29.06.2024 11:17
Що ж, продовжимо тему бюджетної грамотності. Останнім часом ми часто про неї згадуємо, ба більше, вчора у Боратині відбувся День бюджетної відкритості під промовистою назвою «MONEY-фест», де разом…