Вже зовсім скоро настане літо — найсприятливіша пора року для поширення гострих кишкових інфекцій. До них належать дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А та інші, паразитарні захворювання – гельмінтози.
В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також з брудними руками і предметами домашнього вжитку.
Які ж ознаки гострих кишкових хвороб?
Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється:
- при дизентерії – 2-7 днів
- при холері – від 5 годин до 5 днів
- при харчових токсикоінфекціях – декілька годин
- при черевному тифі – 7-25 днів
- при гепатиті А – 15-50 днів.
Наприкінці прихованого періоду може з'явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є пожовтіння шкірних покривів та слизових оболонок, потемніння сечі.
Які ж основні заходи профілактики кишкових інфекцій?
- Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.
- Ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються в сирому вигляді.
- Дотримуватись температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються (+2°C) -(+6°C).
- При купівлі м'яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю в жодному разі не їсти недосмажену (недоварену) птицю і м'ясо.
- Перед використанням слід обов'язково кип'ятити молоко, не пастеризований сир використовувати для страв, які проходять в подальшому теплову обробку.
- Готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °C або в гарячому вигляді не нижче 65 °С.
- Важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв, а зберігати їх окремо.
Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з суден та з каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) необхідно намагатися не ковтати воду.
Бережіть себе та будьте здорові!