Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Вже зовсім скоро настане літо — найсприятливіша пора року для поширення гострих кишкових інфекцій. До них належать дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А та інші, паразитарні захворювання – гельмінтози.

В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також з брудними руками і предметами домашнього вжитку.

Які ж ознаки гострих кишкових хвороб?

Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється:

  • при дизентерії – 2-7 днів
  • при холері – від 5 годин до 5 днів
  • при харчових токсикоінфекціях – декілька годин
  • при черевному тифі – 7-25 днів
  • при гепатиті А – 15-50 днів.

Наприкінці прихованого періоду може з'явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є пожовтіння шкірних покривів та слизових оболонок, потемніння сечі.

Які ж основні заходи профілактики кишкових інфекцій?

  • Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.
  • Ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються в сирому вигляді.
  • Дотримуватись температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються (+2°C) -(+6°C).
  • При купівлі м'яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю в жодному разі не їсти недосмажену (недоварену) птицю і м'ясо.
  • Перед використанням слід обов'язково кип'ятити молоко, не пастеризований сир використовувати для страв, які проходять в подальшому теплову обробку.
  • Готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °C або в гарячому вигляді не нижче 65 °С.
  • Важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв, а зберігати їх окремо.

Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з суден та з каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) необхідно намагатися не ковтати воду.

Бережіть себе та будьте здорові!

Поділитися:

Вакансія: робітник на Боратинський спорткомплекс
29.05.2025 16:00
Потрібний робітник на Боратинський спорткомплекс. Обов’язки: догляд за футбольним полем (косіння, поливання трави), прибирання, виконання робіт з благоустрою. Щоб отримати детальну інформацію,…
Юних читачів Боратинської громади запрошують поринути у чарівний світ казок та театру
29.05.2025 13:52
До Міжнародного дня захисту дітей у бібліотеці села Боратин відбудеться зустріч з письменницею Надією Ковальчук, яка презентує свій власний творчий проєкт «Театр на шкільній парті». Захід відбудеться…
Учениця Боратинського ліцею виборола золото та срібло на Чемпіонаті Європи з армреслінгу
29.05.2025 10:26
Учениця Боратинського ліцею Повстюк Крістіна у складі збірної України з армреслінгу продемонструвала чудові результати на Чемпіонаті Європи ІFA, що проходив у місті Пярну, Естонія. У категорії…