Промінь та Гірка Полонка відзначають престольне свято: цікаві факти про ці села

8 листопада, в День святого Архангела Михаїла, престольне свято відзначають жителі сіл Гірка Полонка та Промінь. Обидва населені пункти Боратинської громади мають давню історію та славетні багатовікові традиції.

Пропонуємо пригадати найцікавіші факти з історії цих населених пунктів.

Промінь

1. Першою писемною згадкою про село датується 1451 роком. В грудні 1451 р. великий князь литовський Свидригайло надав Петру Ланевичу Кірдеєвичу Мильському в Луцькому повіті села Киселин, Твердині та ще ряд сіл і дворищ, серед яких, «у Полганови две дворища служебных а церков и з дворищем церковным, и з ставом, и з мытом, … а село Вербяєв в Луцком повете».

2. Село Промінь до 1964 року носило назву Пілганів, раніше Пулганів. Сучасна назва, як пострадянська спадщина, належить до ідеологічних найменувань із мінімумом мотивації.

3. А чи знаєте ви, що після пожежі, яка трапилась в 1878 році в Пілганівському Свято-Михайлівському храмі вціліли Царські врата і Чудотворна ікона Божої Матері Пілганівської, яку дивним чином не забрали наукові експедиції і яка вціліла навіть коли в церкві був створений єдиний в Луцькому районі музей атеїзму. Після зняття ризи Образ оновився і дарує зцілення тим, хто приходить з щирою вірою та молитвою.

4. Про Чудотворний Образ Божої Матері Пілганівської згадував Луцький братчик Данило Братковський. Він в передсмертному заповіті у 1702 році написав, що мав намір донести інформацію про численні чудотворні зцілення біля Пілганівської Богородиці церковній владі в Київ.

5. У 50-х роках минулого століття науковими експедиціями П.М. Жолтковського у храмі були виявлені цінні шедеври іконопису 16-17ст., які зараз зберігаються в фондах Музею Волинської Ікони, це ікона «Спас у славі» ХVІ ст. і «Успіння Богородиці» ХVІІ ст. І до початку повномасштабного вторгнення російського агресора центром експозиції музею була ікона «Спас у славі». На даний час в храмі міститься її копія.

6. У приміщені, де нині розміщений ЦНАП, двічі діяла школа, і саме приміщення будувалось як школа з житлом для вчителів. Будівництво проводилось за принципом співфінансування гміни і жителів села і тривало 5 років (1934-1938 рр.). Землю під будівництво виділив місцевий пан Заремський. Тут певний час працювала і проживала з сім’єю Сіма Дмитрівна Кордунова - поетеса, активна учасниця громадського життя Волині.

7. Першою згадкою про школу в селі є дата 1893 рік. Як повідомляють «Клірові відомості» за 1900 рік, на кошти селян в 1893 році була відкрита «школа грамоти», яка розміщувалась в приватному будинку. На оплату приміщення і заробітну плату вчителеві витрачалось 100 карбованців.

8. З 1934 по 1938 роки в селі, згідно з тогочасною політикою Польщі, було проведено комасацію, тобто об’єднання розпорошених земельних ділянок і створення хутірської системи, яка проіснувала до 1958 року. В цей час радянська влада насильницькими методами ліквідовувала хутори і повертала господарства в село для більшого контролю настроїв селян.

9. У всі часи в селі жили і живуть патріоти України. В період Другої світової війни в селі діяла потужна патріотична мережа ОУН «Січ», яка налічувала більше сотні членів. В багатьох господарствах були «криївки схрони», де друкувались і зберігались листівки, ліки, зброя, продукти харчування, а також тут перебували вояки окружного проводу.

10. В Промені навіть взимку збирають гриби. Тут знаходиться підприємство «Наш гриб», що спеціалізується на вирощуванні шампіньйонів і тут вони ростуть цілий рік. Смачна і поживна продукція продається в супермаркетах та на ринках Волині та інших регіонів.

11. В селі Промінь вітрильники різних часів плавають в пляшках і це занесено в книгу рекордів України. Майстер Володимир Ящук має свою унікальну техніку створення вітрильників з природніх матеріалів просто в пляшках. Виставки його робіт експонуються в різних куточках України.

Гірка Полонка

1. Село Гірка Полонка в історичних документах, датованих кінцем 16-17 ст., згадується як Горки, Горків. Частина села була розташована на «гірках», «горках». Жителів і сьогодні називають «нагоранцями».

2. Село Гірка Полонка в 1598 році (іменовано тоді Герки) належало полонському князю Радзивілу. А з 1601 році Гірка Полонка (Горків), як і села Полонка (Полонне),Оздів (Ождів) входила до складу володінь князя Григорія Львовського Сангушка – брацлавського каштеляна. Згодом він віддав Горків, Полонне, Оздів дружині Софії з Головчина.

3. У 1648-1649 рр. жителі села підтримали козацьке повстання, очолюване луцьким ландвійтом Федором Липкою. Влітку 1651 року, після Берестецької битви, біля села відбулись збройні сутички козаків та місцевих селян з поляками, очолювані Іваном Богуном. Свідчення цієї події - високий курган «Козацька могила», де полягло близько 300 осіб. Старожили стверджують: він був висипаний шапками козаків - як пошана до тих, котрі загинули.

4. На цьому ж місці стараннями гіркополонківських козаків створено музей-скансен козацького побуту та відтворено криївку – штаб «Дубового» - командувача УПА-Північ, викриту підрозділом НКВД у серпні 1950 року.

5. У 1944 році на Гнідаві (нині – місто Луцьк) було створено МТС (машинно-тракторну станцію), яку 1951 року перевли в Гірку Полонку. В її розпорядженні було тільки п’ять тракторів і автомашина. У 1986 році перейменовано на РТП (ремонтно-транспортне підприємство), очолюване заслуженим працівником сільського господарства України Леонідом Івановичем Клекоцем. На підприємстві згодом випускали культиватори, газові котли.

6. Гіркополонківська сільська «Просвіта», яка згуртовувала активну молодь до культурно-просвітницької роботи, була відкрита 8 травня 1927 року. Вважалася однією із найактивніших філій Луцького повіту та об’єднувала 35 чоловік. Її головою був Зайчук Семен. В 1936 році в селі був створений духовий оркестр. Керівником був Ткачук Іван Пилипович - батько Федора Івановича Ткачука – відомого журналіста. Учасниками духового оркестру були - Дмитро Пасюк, Денис Семенюк, Андрій Савчук, Омельян і Ананій Щегельські і Рибак( ім’я не відоме) з с. Полонка.

7. Перша школа в Гіркій Полонці була побудована в 1947 році. Для її будівництва використали будматеріали із двох хат чехів-колоністів, що емігрували. Директором був Олександр Дуйловський.

8. Місцева церква має давню і цікаву історію. Місце, де нині розташований храм у селі Гірка Полонка, відоме здавна. З переказами колись тут, біля містечка Полонного, була обитель Воскресіння Господнього – один з найдавніших монастирів поблизу Луцька. Перша літописна згадка про цю місцевість відноситься дo 1150 р., наступну маємо з 1262-го, коли в монастирі прийняв чернечий постриг Войшелк, син литовського князя Мендовга.

Обитель знаходилася на одному з острівців серед заплав річки Чорногузки. Тут, де нині височіє храм Архістратига Михаїла в селі Гірка Полонка, князі вибудували чернечу святиню. Вона виросла на гірці острівця, відтак ця місцевість стала називатися Монастирською Гіркою. Відомо, що в монастирі спасався благочестивий Григорій, про святість якого було відомо в усіх землях України-Русі. Є відомості, що у церкві зберігалася благодатна ікона Божої Матері, до якої щороку приходили поклонитись і духовно зцілитися тисячі вірян.

Після унії 1596 р. монастир Воскресіння Господнього занепав, ченці залишили обитель, а храм став парафіяльним для села Гірка Полонка. Опис майна з 1885 р. свідчить про те, що у храмі на той час зберігалося чимало цінних предметів сакрального мистецтва, церква була дерев’яною, однобанною, із залізною покрівлею. У 1943 р. храм загинув у вогні. Після війни на місці монастирської церкви віряни спорудили нову, яку освятили на честь Архістратига Михаїла.

9. Ткачук Федір Іванович, уродженець села Гірка Полонка – журналіст, написав вірш про Гірку Полонку «Мій рід», навчався у Львівському педагогічному університеті ім. І. Франка (українська мова і література). Працював заступником редактора у редакції газети «Радянська Волинь» та обласному архіві. Вимушено виїхав до Німеччини у м. Вертер, де навчав німців української мови.

10. Тетяна Вікторівна Бондар народилась у с. Гірка Полонка, закінчила Волинський державний університет. Автор поетичних збірок «Світилище воскової ляльки», «Переступивши дощ», «Яблука для іуди», та численних публікацій у періодичній пресі, інтернет виданнях. Членкиня НСПУ (Національної Спілка Письменників України).

11. Дарина Пом’яновська та Олександра Мальчук з Гіркої Полонки - спортсменки світового рівня, заслужені майстри спорту України, гордість села Гірка Полонка. 16 липня 2022 року у м. Бірмінгем здобули бронзу на Всесвітніх іграх у змаганнях зі спортивної акробатики.

12. У селі Гірка Полонка - свій Hollywood! Все почалося з молодої пари. Юрій Рудецький освідчувався в коханні місцевій жительці Богдані Шустер. Дівчина зізналася, що має мрію вийти заміж в «Голлівуді». Тоді Юрій за допомогою товаришів встановив на пагорбі знак «Голівуд», так, щоб було видно з вікна обраниці. З того часу це місце стало локацією для закоханих пар.

13. У селі Гірка Полонка є парк Козацької слави, заснований з нагоди 20-ї річниці Незалежності України за сприяння тогочасного сільського голови Перванчука О.П. Парк облаштований зусиллями працівників комунальних установ громади.

14. «Княгиня». Річка Чорногузка – зона відпочинку не тільки для сільських мешканців, але і для мешканців м. Луцька. Біля річки ще і досі зберігається пагорб, на якому був побудований маєток пана Ходкевича. У свій час пан для своєї дружини вимостив дорогу до річки дубовими дошками і на початку річки дно застелив плитами, щоб пані було добре купатися. Мешканці говорили на неї «княгиня», а це місце для купання нині має однойменну назву.

Поділитися:
Вітаємо з Днем матері!
12.05.2024 08:58
Традиційно у другу неділю травня в Україні відзначають День матері. У цей день ми маємо можливість вкотре висловити вдячність своїм найдорожчим та найріднішим людям – мамам. Щиро дякуємо усім…
Жителів громади запрошують на фестиваль до Дня вишиванки
11.05.2024 15:02
У четвер, 16 травня, у Боратинській громаді відбудеться фестиваль «Сценічні візерунки». Під час нього ви зможете насолодитись виставкою на історичну тематику, фотовиставкою «У бабусиних подушках» та…
12 травня на Боратинському спорткомплексі відбудеться матч ФК «Славія» (Боратин) – ФК «Шахтар» (Нововолинськ)
10.05.2024 14:37
У неділю, 12 травня, відбудеться перший домашній матч для команди ФК «Славія» (Боратин). Гра проходитиме в рамках Чемпіонату Волині з футболу сезону 2024 року. Суперником наших гравців буде фіналіст…