Промінське диво – ікона Божої Матері Пулганівської

історія Промінь

Цьогоріч виповнюється 265 років з часу написання Чудотворної ікони Божої Матері Пулганівської. Святий образ вже майже три століття творить дива та зцілює людей. Ікона Богородиці зберігається у Свято-Михайлівському храмі села Промінь дуже давно, але її історія була практично невідомою. Перекази про походження Чудотворного образу передавалися пілганівцями з покоління в покоління.

«Одного разу чоловік пас худобу біля річки Чорногузки і раптом, у джерелі, він побачив на воді ікону Божої Матері та почув голос: «Тоді я до вас прийду, як буде кривава річка через село йти»… Наляканий і схвильований побіг він до людей».

Парафіяни разом зі священниками з різних сіл приходили, щоб забрати чудесний образ до свого храму. Ікона щоразу або зникала, коли до неї підступали, або якимось дивом з церкви поверталась на те ж саме місце. І лише коли прихожани Пілганова принесли її у Свято-Михайлівський храм, вона там і залишилися. Розповідають, що тоді на стіні над іконою з’явилося зображення великого ока. За іншими переказами, люди почули у церкві слова Богородиці. Ніхто не може достеменно пояснити значення тих слів. Можливо, це було передбачення страшних подій, які зараз відбуваються на Сході України. Такі передбачення лякають і водночас вселяють віру в заступництво Пресвятої Богородиці.

Престольне свято Промінь 2

Без сумніву, Святий образ – оберіг села. Під час Першої світової війни Промінь зазнав значних руйнувань. У роки Другої світової довколишні села були спалені вщент і лише Пілганів під покровом Богородиці вцілів. Цікавим є і факт, безпосередньо пов’язаний із Свято-Михайлівським храмом. Під час війни у верхню частину церкви влучив снаряд, який пробив її наскрізь, але не розірвався. Долею щасливого випадку храм уцілів.

Про те, де сьогодні перебуває Святий Образ – невідомо. Вже близько трьохсот років у Свято-Михайлівському храмі зберігається копія Чудотворної ікони. Написана вона була ще у 1754 році на замовлення Дмитра та Параскеви Дармовіс. Стан ікони, зображення та зміст житійних клейм свідчать про її історичну цінність. Ікона відноситься до малярської класики Волині і виготовлена, швидше за все, місцевими майстрами. Образ Божої Матері сповнений реальної краси, близької простій людині. На клеймах ікони зображені події, що відбувались у селі близько трьохсот років тому: зцілення молодиці від злого духа, вигнання нечистої сили з чоловіка, оздоровлення важкохворої дитини, одужання покаліченого.

Декілька років тому ікона Божої Матері Пулганівської оновилась, з’явилися яскраві насичені кольори. Тож дива стаються і сьогодні, чудотворний образ зцілює усіх, хто приходить з вірою та молитвою.

Промінська ікона

Поділитися:
Жителів громади запрошують до участі в Citizenship Education Eduthon
01.07.2024 16:32
Ви хочете змінити ситуацію у своїй громаді та у своїй країні? Хочете, щоб ваші співгромадяни були більш активними, а ваше суспільство – більш відкритим і демократичним? Подайте свою ідею на…
Актуальні вакансії для мешканців громади. ПЕРЕЛІК
01.07.2024 15:24
Волинський обласний центр зайнятості інформує про перелік актуальних вакансій, зареєстрованих у Луцькій філії. Із переліком вакансій та відомостями щодо заробітної плати станом на 01.07.2024 можна…
Протезування для військовослужбовців: що потрібно знати
01.07.2024 11:37
За потреби, отримати протез в Україні можна безоплатно за державною програмою, яка реалізується Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю. Хто має право на безоплатне…