Якщо на те є Божа ласка – хай усім вдається паска!
Обов’язковим елементом та окрасою кожного великоднього столу є паска. Хтось купує святкову випічку у магазині, а хтось не зраджує перевіреним рецептам своїх бабусь.
Нині процес приготування великоднього хліба – у розпалі. Тож пропонуємо вашій увазі унікальні родинні рецепти приготування паски, якими з нами охоче поділилися вправні господині нашої громади.
Рецепт паски Орисі Дармовіс – господині з Променя
«Перш ніж приступати до випікання пасок потрібно прочитати «Отче наш» і лише тоді розпочинати готувати тісто, - пояснює господиня. - Головне у цьому процесі, щоб був мир в душі і світлі думки в голові, тоді все вдасться. Цей рецепт я взяла від своєї свекрухи, з якою під одним дахом ми прожили більше тридцяти років».
Опара:
1,5 літра молока закип’ятити, охолодити до температури близько 40 градусів і розчинити тут 100 г дріжджів. 30 білків збити з 3 склянками цукру і 100 г дріжджів, 40 жовтків збити з 3 склянками цукру і 100 г дріжджів. Всі інгредієнти з’єднати з кілограмом борошна і залишити в теплому місці.
Коли опара почне опадати приступаємо до замісу.
Додаємо до тіста пів чайної ложки солі, 1 столову ложку меду (попередньо розтопленого), ванільний цукор, цедру апельсина, половинку стертого лимона, корицю, 50мл коньяку,
Після цього накриваємо рушником і залишаємо підходити. Коли тісто збільшилось удвічі, його слід обім’яти розкласти в підготовлені заздалегідь форми, наповнюючи лише на третину. Прикраси на паску можна робити з цього ж тіста у вигляді бахроми, обов’язково мають бути букви Х В, колосочки, косичка. Можна зробити прісне тісто і тонко розкачавши прикрасити ним, виробивши трояндочки, листочки, колосся, голуби і інше.
В цей час, коли тісто піднімається в формах, потрібно натопити піч. Розпалюючи дрова на паску, обов’язково в піч покласти минулорічну освячену гілочку верби. Є таке правило: натоплена піч може зачекати, а тісто чекати не може, отже паски, коли піднялись потрібно змазати яйцем і відправляти пектися. Якщо надто гнітяться в печі потрібно накрити мокрим папером.
Готові паски вийняти з печі і за декілька хвилин дістати з форм. Гарячі вироби покрити цукровим сиропом або на охолоджені нанести помадку. У якості прикрас можна використати посипку або як робили колись – кольорове пшоно.
Записала бібліотекар Галина Патута
Рецепт паски Галини Новицької – господині з Радомишля
У приготуванні паски пані Галини бере участь вся родина. Господиня з донькою замішують тісто, невістка з старшою онукою виробляють, а наймолодші онука з правнукою прикрашають. Печуть великодній хліб у печі.
Інгрідієнти:
- 0,5 л молока
- 10 жовтків
- 120 г масла
- 80 г олії
- 2- 3 ст. л. меду
- цедра одного лимона
- 500 г ізюму
- 300 г цукатів
- 100-150 г дріжджів
- 1 кг борошна
Рецепт паски Оксани Волянік – господині з Радомишля
Інгрідієнти:
- 3 л молока
- 200 г масла
- 250 г маргарину
- 150 г олії
- 15 яєць
- 10 жовтків
- 1,5 кг цукру
- 250 г дріжджів
- 1 кг борошна
Записала бібліотекар Людмила Демчук
Рецепт паски весільної господині Надії Вовтонюк – господині з Озерян
«Це рецепт моєї покійної мами Гись Оксенії Йосипівни. Всі продукти, які необхідні для випікання пасочок я готую звечора, щоб інгрідієнти були однієї температури».
Інгрідієнти:
- 2-2,5 кг муки
- 150 г дріжджів
- 2-2,5 склянки цукру
- 1 лимон
- 200 г родзинок
- 5 яєць
- 15 жовтків
- 400 г домашнього масла домашнє – 400 грам, (не топлю, а розминаю руками додаючи до розчини, щоб тісто буде пухкішим)
Вранці помолившись, берусь до роботи.
1 літр молока кипячу, відставляю трішки схолонути. Яйця розтираю із цукром, в цю масу вливаю тепле молоко, додаю дріжджі, ваніль, лимон, потертий на дрібній тертці, родзинки, дрібку солі. Замішую розчину і залишаю, щоб підійшла приблизно на 1 годину. Після цього починаю вимішувати тісто. Масло розминаю руками, додаючи до розчини, досипаю поступово муку і вимішую ще 1 годину.
Після того, як тісто відстає від рук залишаю його в теплому місці для того, щоб нарухалось (має збільшитися в двічі). На 1/3 заповнюю форми, які попередньо змащую смальцем і залишаю, щоб тісто підійшло в третє. Перед тим, як садити в піч змащую яйцем. Випікаю 1-1,5 години, тільки в печі.
Записала бібліотекар Ірина Оксенюк
Рецепт паски Галини Старчевської – господині з Коршева
Паску за цим рецептом у родині пані Галини печуть вже багато років. Процедура приготування хліба вже стала своєрідним сімейним ритуалом, який передається із покоління в покоління.
Інгрідієнти:
- 2 л молока
- 7 стаканів цукру
- 40 яєць (20 жовтків + 20 цілих)
- 1 стакан олії
- 300 г дріжджів
- 300 г масла
- ізюм
- ванілін
- дрібка солі
- горілка