РоZOOMні уроки: вчителі діляться враженнями від онлайн-навчання

Карантин – складний період, який вимагає швидкого переналаштування та мобілізації ресурсів. Особливо гостро це відчули освітяни, для яких онлайн-навчання стало справжнім випробуванням. Та коли ми говоримо про дистанційне навчання під час карантину, то зазвичай дивимося на все очима дітей і батьків. А як сприймають ситуацію ті, хто по інший бік комп’ютера, — сіють розумне, добре, вічне…?

Ми поцікавилися у педагогів громади, що вони думають з приводу дистанційного навчання та задали кілька питань:
1. Яким чином відбувалося викладання вашого предмету у форматі онлайн?
2. Найбільший виклик та найбільше досягнення за період роботи у дистанційному режимі?
3. Які поради щодо організації онлайн-навчання можете дати колегам?
4. Що побажаєте учням, педагогам, батькам на завершення навчального року?


Наталія Прострельчук

Наталія Прострельчук, вчителька інформатики та математики ЗОШ I-III ступеня села Боратин
1. Ресурс Google клас на уроках інформатики використовую вже кілька років, тому питання вибору платформи для дистанційного навчання переді мною не стояло. Єдиним питанням було зареєструвати учнів 5-6-х класів, оскільки Google не дозволяє реєструвати учнів, молодше 14 років. На допомогу прийшли батьки, які підключили свої аккаунти. Крім цього, довелось організувати пояснення матеріалу, враховуючи, що учні заходять з батьківських гаджетів і тому не завжди можуть бути присутніми на онлайн уроці. Тому я почала записувати невеликі скрінкасти із поясненням тем, рекомендацій щодо виконання завдань, які завантажувала на свій Youtube канал і прикріплювала до уроку в classroom. Запитання, що виникали, учні задавали або в приватних повідомленнях відповідного уроку або у Viber. Опитування проводила, використовуючи форми від Google і Microsoft.
Для виконання завдань з математики використовувала платформу Мій клас, на якій зареєстрована (також є адміністратором нашої школи на цій платформі), тож працюю з дітьми вже не перший рік. Довго не могла визначитись із проведенням онлайн уроків. Спробувала використати платформу Zoom, яка, на мою думку, не зовсім підходила саме для математики. Тому свій вибір зупинила на «комплекті»: Viber для аудіозв’язку з учнями і онлайновій дошці bitpaper.io для спільної роботи.
2. Найбільшим викликом для мене був підбір контенту. Адже, як виявилось, у переважної більшості учнів відсутні технічні можливості для вивчення інформатики в повному обсязі. Навчальна програма передбачає роботу в застосунках, що встановлюються на комп’ютер чи ноутбук. А у 90% учнів лише смартфони. Тому доводилось шукати онлайн-ресурси, які надають можливість учням виконувати завдання. У дистанційне навчання особисто мені вдалось зануритись абсолютно спокійно, без напруги, оскільки навіть на звичайних уроках я використовувала елементи такого навчання. А найбільшим досягненням, мабуть, буде те, що змогла допомогти колегам і учням, які звертались за консультаціями з приводу роботи того чи іншого ресурсу.
3. Раджу насамперед не боятись такої роботи з учнями. Намагатись не змінювати ресурси для дистанційного навчання від уроку до уроку. Опановувати інформаційні технології, щоб бути впевненим користувачем. Перші тижні дистанційного навчання учні плутались із платформами, на яких вчителі дають завдання, з аккаунтами. Тому, я думаю, варто обрати одну платформу, на якій можна організувати таке навчання у конкретній школі.
4. Було важко всім: і вчителям, і учням, і батькам. Вчителі опановували нові технології навчання, значно більше часу, ніж зазвичай, приділяли підготовці до уроків, перевірці завдань, спілкуванню з учнями. Дітям довелось багато матеріалу опановувати без миттєвої підказки, адже дистанційне навчання, на відміну від традиційного, потребує набагато більшої самостійності та організованості. Батькам – допомагати дітям і більше уваги приділяти їх контролю. Тому побажаю усім гарно відпочити, набратися сил, не нервувати з приводу того, що не зрозуміли той чи інший матеріал, на наступний рік наздоженемо. Бережіть себе і своїх рідних! А випускникам бажаю гарно написати ЗНО!

Казаков Володимир

Володимир Казаков, вчитель фізичної культури ЗОШ I-II ступеня села Промінь
1. Організувати дистанційне навчання з фізичної культури складно, але можливо. У нашій школі це відбувалося якось так: для кожного класу я готував добірку відеороликів (комплекси фізичних вправ, ранкові руханки, бігові вправи, тестові завдання зі спортивного орієнтування, вправи для формування правильної постави, зміцнення хребта) та розповсюджував їх у вайбер-групи. Маю сказати, що дітям така форма роботи прийшлась до вподоби.
2. Найбільшим викликом під час карантину для мене і моїх вихованців було не втратити фізичну форму та тренованість, також дуже бракувало «живого» контакту з дітьми. Про досягнення годі й говорити, скоріше можливості. Дистанційний режим роботи відкрив більше можливостей для самоосвіти і самовдосконалення. Незважаючи на певний позитив, я все ж залишаюся прихильником традиційного навчання.
3. Найперша моя порада – не бути надміру вимогливими до дітей в умовах дистанційного навчання. Варто пам’ятати, що зараз важко усім і в першу чергу ми маємо дбати про психологічний комфорт дітей.
4. Вітаю учнів, батьків, вчителів із завершенням навчального року. Бажаю здоров’я, відновлення життєвих сил та натхнення.

Наталія Киричук

Наталія Киричук, вчителька початкових класів ЗОШ I-III ступеня села Рованці
1. У своїй роботі під час дистанційного навчання я використовувала багато різних сервісів та онлайн-платформ: е -літера, На урок, вчи. юа, svitdovkola, ютуб, гугл-форми, гугл-документи. На гугл диску для батьків щоденно розташовувала папки із тестуваннями, корисними відеороликами та посиланнями. Підтримувала зворотній зв’язок із батьками у вайбер-чаті, отримувала відеозаписи та фотороботи моїх учнів.
2. Найбільший виклик полягав у тому, що в умовах дистанційного навчання потрібно було швидко опанувати нові форми та методи навчання, а також забезпечити зворотній зв‘язок із батьками та учнями. А досягненням стало те, що вдалося створити позитивну атмосферу та спільно із батьками досягти поставлених цілей.
3. Моя порада буде звучати просто: будьте гнучкими, все стає простішим, коли ви відкриті для змін.
4. Бажаю усім, незважаючи на напружені обставини, знайти час для себе, відшукати спосіб очистити розум і дати собі час побути спокійним. Адже, чистий розум – ключ до спокійного життя.

Ольга Сергійчук

Ольга Сергійчук, вчителька біології ЗОШ I-II ступеня села Мстишин
1. Я викладаю природничі дисципліни – біологію, екологію, природознавство. Навчальний процес з цих предметів, в основному, був організований у вайбер-групах. Туди я надсилала конспекти уроків, відео-матеріали і презентації, а учні в свою чергу – виконані домашні завдання. Крім звичайних письмових завдань також були творчі, які передбачали роботу на різноманітних навчальних платформах. Радію, що незважаючи на карантин, нам з учнями 5 класу вдалося втілити в життя навчальний проект «Вирощування найвищої бобової рослини». Діти із задоволенням демонстрували фото рослин на різних етапах їх зростання.
2. Найбільший виклик в організації дистанційного навчання – відсутність якісного інтернет-зв’язку та обмеженість технічних засобів. Здебільшого учні користуються мобільним інтернетом, можливості якого часто зводяться лише до перегляду текстових повідомлень, тоді як відео і презентації не завантажуються. У багатодітних сім’ях, де 4-5 дітей, суттєвою проблемою також є обмеженість доступу до мобільних або комп’ютерних пристроїв. Найбільші мої особисті досягнення – освоєння нових навчальних платформ, створення презентацій та тестів для виконання онлайн, апробація матеріалів, створених колегами для дистанційного навчання.
3. Моя порада щодо організації онлайн-навчання – спонукати та вчити дітей бути організованими і самостійними, не лише на період дистанційного навчання. Переконана, що наполегливі і самоорганізовані учні набагато швидше вирішують проблемні завдання та й загалом є більш продуктивними. Це той результат, до якого слід прагнути.
4. Всім колегам, учням і батькам хочу побажати посмішок. Ми досить тривалий час були і, фактично, є ізольовані від друзів і рідних, обмежені в спілкуванні. Жодні онлайн-спільноти не замінять нам живих емоцій, віртуальні краєвиди – прогулянок, електронні повідомлення – справжніх розмов. Тому я бажаю всім сповна насолодитись відпочинком, літом, зустрічами, обіймами, спілкуванням. І не втрачайте оптимізму, адже кожен день несе в собі, нехай маленьку, але все ж таки, краплину радості.

Леся Швайчак

Леся Швайчак, вчителька математики Баївської ЗОШ I-III ступеня
1. Для викладання свого предмету – математики, використовувала різноманітні способи та онлайн-платформи. Комунікувала із учнями у вайбер-групах, пояснювала матеріал під час конференцій у Zoom, перевіряла домашні завдання за допомогою гул-форм. Також маю авторські розробки – власні відео уроки, які розміщені на сервісах Youtube та Loom. З досвіду можу сказати, що це набагато ефективніше, ніж звичайні відео уроки. Діти звикають до манери викладання, тому краще сприймають матеріал, який розповідає саме їхній вчитель.
2. Найважче було, власне, організувати дистанційне навчання та встановити режим роботи. Часто бувало таке, що зранку діти не виходили на зв’язок, бо спали або займалися своїми справами, натомість ввечері «атакували» запитаннями у вайбері. Складно було віднайти оптимальний робочий ритм. Та були і позитивні моменти, один із плюсів дистанційного навчання, який я відкрила для себе – необмежені можливості. Що я маю на увазі – вчитель може викласти максимум навчального матеріалу, трансформувати його у будь-якому форму, при цьому не намагаючись помістити усе в 45 хвилин.
3. Найважливіше у дистанційному навчанні – правильно організувати роботу, та знайти свій оптимальний набір інструментів. Як на мене, краще не розпилюватися на різні навчальні платформи, а сфокусуватися на чомусь конкретному і вдосконалюватися у цьому напрямку.
4. Звісно, зичу усім здоров’я, наразі це дуже актуально. Ще бажаю якомога швидше повернутися до звичного життя та зустрітися офлайн. Я висловлюю щиру подяку усім учням, батькам, колегам за ту титанічну роботу, яку ми виконали. Зберігаймо оптимізм і віру в майбутнє та до зустрічі у новому навчальному році!
Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…