Що треба знати про поліцейських офіцерів громади

Поліцейський офіцер – фігура відносно нова у громаді, адже раніше його обов’язки виконував дільничний. Відтак у більшості мешканців сформувалися стереотипи щодо роботи поліцейських офіцерів громади. Багато хто вважає, що правоохоронці зобов’язані знаходитись на території обслуговування 24/7, мчати на порятунок котика за першим дзвінком, доглядати за одинокими тощо.

Безумовно, поліцейський офіцер є невід’ємною частиною громади, адже забезпечує безпеку та правопорядок на території, яку обслуговує. Однак, варто зазначити, що офіцер громади завжди діє у межах чітко визначених повноважень.

Обов’язки поліцейських офіцерів громади під час несення служби

1) здійснення профілактичної роботи, спрямованої на запобігання вчиненню кримінальних та інших правопорушень;

Це може бути: патрулювання; бесіди з мешканцями; проведення тематичних лекцій для навчальних та трудових колективів; адміністративний нагляд за особами, які звільнилися з місць позбавлення волі.

2) виявлення причин та умов, що призводять до вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень, ужиття у межах компетенції заходів для їх усунення;

Подання запитів та пропозицій до органів влади, щодо можливості усунення таких причин та умов, є основним інструментом виконання цього обов’язку.

3) ужиття заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення;

Безпосереднє реагування на вчинення правопорушень, його припинення, затримання порушника, надання домедичної допомоги постраждалим.

4) здійснення своєчасного реагування на раніше подані заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події;

Це основна рутинна робота поліцейського офіцера громади – розгляд заяв, які були подані громадянами самому поліцейському, у відділку поліції, чи працівнику ГРПП. Збір матеріалів (пояснень, доказів, довідок і т.д.) для передачі їх на розгляд суду, або іншого компетентного органу.

5) у випадках, визначених законом, здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, прийняття рішення про застосування адміністративних стягнень та забезпечення їх виконання;

Поліцейський у визначених законом випадках, спираючись на раніше зібрані матеріали, може самостійно накладати стягнення на громадян порушників.

6) ужиття заходів для запобігання та протидії домашньому насильству і його припинення;

Поліцейський на основі заяв осіб, або ж на основі власних спостережень, якщо вважає, що життю чи здоров’ю потерпілої особи є загроза, має право видати кривдникові Терміновий Заборонний Припис. В цьому приписі кривдникові може бути заборонено спілкуватися, наближатися до потерпілої особи. А у крайніх випадках, може бути заборонено з’являтися у місці спільного проживання терміном до 10 днів.

7) здійснення контролю за дотриманням правил дорожнього руху його учасниками та правомірністю експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі;

Поліцейський офіцер громади на основі ЗУ Про Дорожній Рух та ст. 35 ЗУ Про Національну Поліцію має право зупиняти транспортні засоби, перевіряти документи осіб які в ньому знаходяться, а також розглядати адміністративні справи про порушення правил дорожнього руху.

8) ужиття всіх можливих заходів для надання невідкладної, зокрема домедичної та медичної, допомоги особам, які постраждали внаслідок кримінальних чи адміністративних правопорушень, нещасних випадків, особам, які опинилися в ситуації, небезпечній для їхнього життя чи здоров’я, а також особам, які постраждали від торгівлі людьми;

Кожен поліцейський офіцер громади під час свого навчання, в обов’язковому порядку проходить курси екстреної медичної допомоги, та має необхідні знання і навички, які допомагають врятувати людське життя в разі загрози.

9) участь у межах повноважень, передбачених законом, у здійсненні заходів, спрямованих на соціальну адаптацію осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі.

Графік роботи

Згідно зі статтею 12 Закону України про Національну Поліцію, поліція справді забезпечує безперервне та цілодобове виконання своїх завдань, але не поліцейський. Згідно з Кодексом законів про працю України, для поліцейського офіцера громади встановлюється п’ятиденний робочий графік, при якому нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Жодна людина фізично не може працювати 24/7. Тому органами поліції створена гаряча лінія 102, групи реагування патрульної поліції (надалі ГРПП), добові наряди Слідчо-Оперативних груп для реагування на звернення громадян цілодобово.

ВАЖЛИВО

Якщо у вас, ваших знайомих або сусідів сталася надзвичайна подія, ви завжди можете телефонувати поліцейським офіцерам нашої громади у будь-який день та час. Це не означає, що вони обов’язково миттю прибудуть на місце події, однак ви гарантовано отримаєте необхідну допомогу.

Контакти поліцейських офіцерів Боратинської громади:
Парфелюк Микола Володимирович +380665667206
Токарський Сергій Ярославович +380663433942

Офіцери громади

Поділитися:
У селі Промінь відбулися змагання з легкоатлетичного кросу серед учнівської молоді громади
17.05.2024 19:34
Понад 50 юних кросменів з 10 освітніх закладів громади прибули позмагатися за першість. Після урочистого відкриття змагань на території місцевого парку розпочалися змагання. Першими вийшли на старт…
Традиції української вишиванки в історіях родин Боратинської громади
17.05.2024 17:43
Учора в усьому світі святкували День вишиванки. Боратинська громада продовжує ділитись історіями родинних традицій наших мешканців. Наталія Бугай розповіла про старовинну вишиванку, яку їй подарувала…
Оголошено прийом заявок на участь у ІІ церемонії нагородження молоді
16.05.2024 10:39
Наближається кінець навчального року, а це означає, що настав час підвести підсумки та відзначити кращих. Запрошуємо активну молодь Боратинської громади до участі у цьогорічній церемонії нагородження…