Що потрібно знати, аби жнива були безпечними

Висока напруга може спричинити враження людей, займання техніки, соломи на відстані, ближчій як 1,5 метри, до дротів лінії електропередач.

Правилами охорони електричних мереж визначені охоронні зони, в яких заборонено виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електромереж:

  • для ліній до 1 кВ – 2 м від крайніх дротів;
  • для ліній до 20 кВ – 10 м від крайніх дротів;
  • для ліній до 35 кВ – 15 м від крайніх дротів;
  • для ліній до 110 кВ – 20 м від крайніх дротів.

В охоронних межах є суттєві обмеження для господарської діяльності, зокрема заборонено складати сіно та солому.

Особливо небезпечними є робота та проїзд високогабаритних машин безпосередньо під дротами ліній електропередач. Відстань від дротів до землі складає зазвичай не менш ніж 6 метрів. Тому більш безпечним є перетин ЛЕП біля опори – там відстань до дроту завжди найбільша.

У випадку коли транспорт все-таки доторкнувся до дротів – не покидайте машину без крайньої потреби (такою потребою є пожежа). Першочергово спробуйте відвести техніку від дротів. Якщо двигун не заводиться, повідомте кол-центр «Волиньобленерго» (068 478 48 48, 095 478 48 48, 0332 78 48 48, 0 800 21 01 31) про подію, вкажіть точне місце вашого знаходження.

Якщо пожежа усе ж виникла, не панікуйте, телефонуйте на номер 101 і в кол-центр «Волиньобленерго». Покинути машину потрібно вистрибуючи з неї якнайдалі, приземляючись на дві ноги, які зведені разом. Інакше ви ризикуєте бути вражені струмом.

Звертаємося до усіх, хто працює у полях – будьте відповідальними та дотримуйтеся правил безпеки.

Поділитися:
«Грошоверть у Боратинській громаді»: як жителі громади наповнюють місцевий бюджет? (ВІДЕО)
29.06.2024 11:17
Що ж, продовжимо тему бюджетної грамотності. Останнім часом ми часто про неї згадуємо, ба більше, вчора у Боратині відбувся День бюджетної відкритості під промовистою назвою «MONEY-фест», де разом…
З Днем Конституції України!
28.06.2024 09:51
Сьогодні ми вшановуємо основний закон України, що визначає права та свободи кожного громадянина, забезпечує принципи справедливості та демократії. Закон, який ознаменовує наш суверенітет та…
Запрошуємо взяти участь у бюджетній вікторині до Дня бюджетної відкритості
27.06.2024 18:43
Бюджет - важлива складова життя держави, громади, сім'ї або навіть конкретної людини. Розуміння бюджету - показник фінансової грамотності, яка необхідна людині для раціонального розподілу грошових…