Що потрібно знати про збори за місцем проживання?

Чергова публікація про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»!

Розкладаємо по поличках, що таке ЗБОРИ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ. Це зібрання всіх чи частини жителів села, селища, міста для вирішення питань місцевого значення, зокрема й бюджетних. Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їхньої безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Загальні збори скликаються на рівні багатоквартирних будинків, вулиць, кварталів, житлових комплексів, мікрорайонів, села (селища) або інших територіальних утворень.

Чому це важливо?

Це найбільш традиційний, масовий, легітимний спосіб висловити свою думку, подати пропозицію, вплинути на рішення. Збори доцільно проводити, коли громада чи її частина має проблему, для вирішення якої членам громади потрібно домовитися між собою та/або водночас спонукати владу до врахування їхнього колективного рішення.

Як цим користуватися?

1. Загальні збори скликаються з ініціативи голови, депутатів місцевої ради, органів самоорганізації населення, об'єднання співвласників багатоповерхового будинку, ініціативної групи жителів, інститутів громадянського суспільства.

2. Ініціатори повідомляють виконком, який допоможе в проведенні зборів, але обов'язок їхньої організації – на ініціаторах. У загальних зборах необхідно передбачити можливість участі всіх без винятку громадян на відповідному рівні.

3. На зборах обговорюються питання, співрозмірні до їхнього рівня (будинку, вулиці, громади), наприклад, про тарифи, благоустрій, виділення коштів на потреби будинку, вулиці, мікрорайону, створення органів самоорганізації населення.

4. За наслідками обговорень складається протокол, який передається в ОМС.

5. Орган місцевої влади розглядає протокол і приймає рішення щодо врахування зазначених в ньому рішень зборів.

У наступних публікаціях розповімо про інші інструменти партисипації, тож стеж за нашими постами з хештегом #включайся_в_бюджет_громади!

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов'язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитися:
Юні мешканці Боратинської громади серед переможців Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики
02.07.2024 16:49
Днями відбулась Всесвітня олімпіада з ментальної арифметики, яка проходила в місті Анталія (Туреччина). У ній взяли участь 135 дітей з 10 країн світу: України, Польщі, Великої Британії, Німеччини,…
Що потрібно знати про збори за місцем проживання?
02.07.2024 15:20
Чергова публікація про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським…
Боратинська молодіжна рада долучилася до тренінгу-семінару із молодіжної політики у Львові
02.07.2024 10:37
Минулого тижня у Львові проходив п’ятиденний тренінг-семінар із молодіжної політики, заснованої на підходах участі у процесі ухвалення рішень, який проводили в рамках проєкту Ради Європи «Молодь за…