Що таке бюджетна партисипація?

Чи багато ви знаєте про бюджет? Які особливості бюджету громади, в якій ви живете? Що таке бюджетна партисипація та які її інструменти існують? В межах проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь наша громада, ми розповімо вам про ці поняття. Здобувши ці знання, ви дізнаєтесь більше про бюджет громади та як долучитися до надання пропозицій до бюджету 2025 року.

Отже, що таке партисипація? Це залучення громадян, жителів територіальних громад до ухвалення рішень (від англ. participate – «брати участь»). Жителі громад мають бути зацікавлені брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення якості життя, та долучатися до вирішення питань, що становлять суспільний інтерес.

Є два види участі: громадська (Civic Engagement) та публічна (Public Participation).

  • Громадська участь (громадянська, горизонтальна) – самоорганізація членів певної громади для спільного прийняття рішень та вирішення конкретних проблем.
  • Публічна партисипація (вертикальна) – участь жителів у формуванні та реалізації державної або місцевої політики; взаємодія громадян з місцевими, регіональними та центральними органами влади.

Інструменти партисипації – це практичні, прикладні речі, за допомогою яких можна і потрібно робити життя у громадах комфортнішим, зручнішим та продуктивнішим, використовуючи діалог між владою і представниками громади. Основи таких інструментів закріплені в законах України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про звернення громадян», особливості застосування – у межах конкретної громади: у Статуті або ухвалених для конкретної громади деталізованих положеннях. У Статуті громади мають бути ретельно прописані механізми громадської участі, передбачені чинним законодавством.

В рамках цього проєкту ми розповімо про найкращі інструменти партисипації, тому слідкуйте за нашими публікаціями, адже збагачення знань громадян дорівнює збагаченню громади.

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитися:
«Грошоверть у Боратинській громаді»: як жителі громади наповнюють місцевий бюджет? (ВІДЕО)
29.06.2024 11:17
Що ж, продовжимо тему бюджетної грамотності. Останнім часом ми часто про неї згадуємо, ба більше, вчора у Боратині відбувся День бюджетної відкритості під промовистою назвою «MONEY-фест», де разом…
З Днем Конституції України!
28.06.2024 09:51
Сьогодні ми вшановуємо основний закон України, що визначає права та свободи кожного громадянина, забезпечує принципи справедливості та демократії. Закон, який ознаменовує наш суверенітет та…
Запрошуємо взяти участь у бюджетній вікторині до Дня бюджетної відкритості
27.06.2024 18:43
Бюджет - важлива складова життя держави, громади, сім'ї або навіть конкретної людини. Розуміння бюджету - показник фінансової грамотності, яка необхідна людині для раціонального розподілу грошових…