Стіна пам'яті «Борцям за волю України» у селі Промінь

На перехресті доріг, фактично в центрі села Промінь, на невисокому пагорбі здіймається в небо стіна пам’яті «Борцям за волю України». Автор проекту — В.Г. Парахін. Ідея створення такого пам’ятного знаку в селі належить: Соловонюку Федору, батько якого був вояком УПА; Петру Шабалі, активному учаснику Народного Руху та Матвію Сапожнику, який пройшов через тюрми та Сибір за підтримку УПА. Ці люди своїми руками допомогли будувати пам’ятник.

В небо підноситься невеликий купол з хрестом, мов у храмі, по обидва боки від нього – ще по три хрести, зроблені з тонкого металу, що на голубому тлі неба нагадують мереживо. З одного боку розміщена Пілганівська ікона Пресвятої Богородиці, а над іконою — трикутне зображення Всевидячого ока, яке, як стверджує легенда, з’явилось в церкві на стіні, коли віряни принесли в храм ікону Матері Божої. З іншої сторони Стели — ікона Архангела Михаїла, бо в селі знаходиться Свято-Михайлівська церква. Білий голуб, як знак Божого Духа, розправив крила над селом. По краях пам’ятника – дві ніші, в одній – невеликий дзвін, що тужливою піснею нагадує про минуле, в другій – Тризуб, Герб України у терновому вінку.

Стіну пам’яті було відкрито 21 листопада 1994 року, в день храмового свята на Михайла, а в 2018 році, після проведеної пошукової роботи, на ній були закріплені базальтові стели з іменами тих, хто поклав своє життя на вівтар боротьби за свободу і незалежність України.

Вже стало доброю традицією щорічно, на День Незалежності України збиратися на цьому місці і вшановувати пам’ять борців за волю України.

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…