Традиції української вишиванки в історіях родин Боратинської громади

Учора в усьому світі святкували День вишиванки. Боратинська громада продовжує ділитись історіями родинних традицій наших мешканців. Наталія Бугай розповіла про старовинну вишиванку, яку їй подарувала тітка.

«Цінною для мене є сорочка, що збереглася у скрині моєї двоюрідної тітки Ірини з Цуманя. Вона отримала її від своєї мами Марії і бережно передала мені в подарунок. У холодну пору полотно зігріває тіло, а в жару радує прохолодою. Тішить очі вишита чорним і червоним мережка з квітів, майстерно розміщена на рукавах.

Тітка розповідала, що коли померла її мати, один чоловік став біля труни навколішки в ногах і плакав, і молився, і дякував. Він все говорив, що будучи молодою Марія врятувала його з німецької лабораторії, яка проводила досліди над дітьми».

Тітка пані Наталії проживала у селі Воротнів. Мальовнича природа рідного краю завжди вабила пані Ірину різноманіттям квітів і дерев. В дитинстві вона любила збирати лікарські рослини разом з мамою. Та найдужче тішилася вона маминими вишиванками. Такі чудові, з загадковими квітами чи орнаментами, вони прикрашали родинну оселю у будні і в свята. «Голка так і вертілася, і танцювала в маминих руках», – розповідала тітка Наталії Бугай.

«Будучи маленькою вона навчилася і сама дуже майстерно вишивати. Хрестик, за хрестиком спліталися пишні квіти у чудернацькі композиції. Розцвітали на рушниках і серветках, на сорочках і килимах барвистим розмаїттям кольорів. Ще й досі її вишиванки прикрашають Цуманський Православний Храм.

У 1960 році сталася значна подія в селі Воротнів. Приїхали радянські кіношники знімати фільм «Сліпий музикант» за однойменним твором українського письменника Володимира Короленка. Біля храму та гарної каштанової алеї відбувалися основні зйомки. І старі, і малі жителі подалися в артисти. Тітка Ірина була тоді зовсім юною дівчиною і теж грала панночку у масових сценах. Пам’ятаю як вона розповідала, що на зйомках щоразу роздавали полотняні спідниці і вишиті сорочки дівчатам і жінкам. Вони сварилися, бо не могли поділити вбрання між собою. Проте найбільше їй тоді хотілось одягнути мамину вишиванку. Попри старання жительок села, сцена з ними не увійшла до фільму.

Відійшли у засвіти і тітка Ірина, і її мати Марія. Та зберігає тепло їхніх рук старовинне полотно. Вабить своєю красою і неповторністю поліська самобутня вишиванка.»

Поділитися:
Делегація з Боратинської громади взяла участь у зустрічі мережі німецько-українських партнерств
26.09.2024 18:58
18-19 вересня у Варшаві (Республіка Польща) за організації Сервісної служби «Міста у єдиному світі» Engagement Global/SKEW у межах проєкту «Муніципальні партнерства з Україною» у партнерстві з…
Молодіжна рада покращувала навички адвокації в межах проєкту «Активна молодь – сильна громада»
26.09.2024 15:03
Молодіжна рада при Боратинській сільській раді долучилась до навчань з адвокації, яке проводили експерти проєкту «Активна молодь – сильна громада», який реалізовує Центр політичних студій за…
Вакансія: вантажник на КП «Боратин»
26.09.2024 11:41
Комунальне підприємство «Боратин» запрошує на роботу вантажників. За детальною інформацією звертайтесь за телефоном +380995323124 або особисто за адресою: с. Боратин, вул. Центральна, 2а …