У Боратині мешканців консультують з питань працевлаштування: бліц-інтерв'ю з фахівчинею центру зайнятості

Пошук роботи — процес досить виснажливий і відповідальний. Правильний вибір вакансії дозволяє працівнику найкраще реалізувати себе на ринку праці: розкрити власні можливості та претендувати на гідну оплату праці. Тож можна сказати з впевненістю, що від ретельності та наполегливості шукача залежить його подальший рівень життя. Впоратися з вибором вакансії без додаткових знань або сторонньої допомоги буває непросто, у таких випадках допомогти готові працівники центрів зайнятості.

Працівники Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості регулярно консультують жителів Боратинської громади стосовно актуальних вакансій та допомагають підібрати роботу, відповідно до бажань та можливостей шукача. Станом на 1 серпня за 2023 рік до Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості звернулося 6066 осіб, з них 3984 особи набули статусу безробітних, а 2041 особа отримала роботу. 15 серпня у стінах Боратинського ЦНАП прийом громадян вела фахівчиня Надія Каращук, яка розповіла, як можна спростити процес пошуку роботи та в чому перевага вчасного звернення до центрів зайнятості.

— Пані Надіє, скільки людей в Боратині зазвичай звертається у прийомний день?

— Зазвичай звертається близько 10-15 осіб.

— Попит на роботу після повномасштабної війни збільшився чи зменшився?

— Спочатку різко зменшився, а зараз майже вийшов на довоєнний рівень.

— Як проходить консультація? Що найбільше цікавить людей?

— В основному це перегляд вакансій, я консультую детальніше стосовно тієї чи іншої вакансії, надаю контактні дані, а також консультую стосовно тих послуг, які у нас зараз представлені. Це і надання ваучерів на навчання, і мікрогранти на розвиток бізнесу, і інше.

— Мешканці нашої громади вже подавали заявки на одержання ваучера на навчання або мікрогранту?

— Так, такі заявки уже є.

— На які професії зараз найбільший попит?

— Водії-далекобійники та кравці. Це завжди затребувані професії. Так було і до повномасштабної війни, а зараз і поготів.

— А які професії зустрічаються найрідше?

— Є такі, що зустрічаються раз на кілька років. Наприклад, художники. Ось сьогодні звернулася жінка з художньою освітою.

— Сьогодні в мережі представлено багато платформ для пошуку роботи, де шукач може самостійно знайти роботу. Який сенс звертатися до центрів зайнятості?

— Ми пропонуємо легальну, задекларовану працю. Офіційне працевлаштування дає людині усі соціальні гарантії, передбачені законом: це і відпустки, і лікарняні, і премії, і майбутні пенсії. У разі нещасного випадку працівник може претендувати на встановлені законом виплати. Та слід сказати, що Державна служба зайнятості спільно з Work.ua та robota.ua створила Єдиний портал вакансій, це — дуже хороший продукт, який дає людям широкі можливості у пошуку роботи.

— Ваше завдання — пошук найкоротшого шляху від шукача роботи до його найкращої вакансії. Чи є відмінності між Вашою діяльністю та роботою приватних фірм?

— Приватні фірми зацікавленні у отриманні прибутку. Чи затримається працівник на робочому місці, їм байдуже. Наприклад, у нас є програми для підтримки на робочих місцях соціально незахищених громадян. Такі програми передбачають як фінансове заохочення для роботодавця, так і супровід таких працівників після працевлаштування.

— Що б Ви порадили людині, яка знаходиться у пошуках роботи, але з будь-яких причин не може знайти «свою» вакансію?

— Обовязково звернутися до служби зайнятості. Навіть якщо з певних причин ви не можете зареєструватися, у нас працює відділ рекрутингу, який займається навіть зайнятим населенням. Ви можете заповнити анкету, вам нададуть необхідну інформацію, коли зявиться цікава вакансія, вам обовязково зателефонують.

Якщо у вас виникли питання щодо працевлаштування, звертайтеся до Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості за адресою: м. Луцьк, вул. Сергія Тимошенка, 2, телефон для довідок: (0332) 72-72-58, (0332) 72-13-74.

Поділитися:
Юні мешканці Боратинської громади серед переможців Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики
02.07.2024 16:49
Днями відбулась Всесвітня олімпіада з ментальної арифметики, яка проходила в місті Анталія (Туреччина). У ній взяли участь 135 дітей з 10 країн світу: України, Польщі, Великої Британії, Німеччини,…
Що потрібно знати про збори за місцем проживання?
02.07.2024 15:20
Чергова публікація про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським…
Боратинська молодіжна рада долучилася до тренінгу-семінару із молодіжної політики у Львові
02.07.2024 10:37
Минулого тижня у Львові проходив п’ятиденний тренінг-семінар із молодіжної політики, заснованої на підходах участі у процесі ухвалення рішень, який проводили в рамках проєкту Ради Європи «Молодь за…