У Боратинській громаді досліджували залученість громадськості до прийняття владних рішень (ФОТО)

Головним завданням демократичної держави є реалізація інтересів людей через владні інституції, саме тому взаємодія громадян з владою є головним елементом демократії, до якої ми так прагнемо. Щоб виявити існуючі прогалини та подолати труднощі у комунікації між громадянами та владою на різних рівнях, необхідні комплексні дослідження громадської думки.

31 липня у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» команда Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» провела у Боратинській громаді тематичне фокус-групове дослідження. У ньому взяли участь місцеві мешканці, члени громадських організацій, посадовці місцевого самоврядування та внутрішньо переміщені особи, які зараз проживають у Боратинській громаді. Захід розпочався хвилиною мовчання на знак ушанування пам’яті загиблих захисників та захисниць України.

В ході дослідження учасники оцінили та обговорили різні аспекти взаємодії місцевої влади з громадськістю, наприклад, прозорість прийняття рішень місцевою владою, висвітлення її діяльності на інформаційних ресурсах, форми комунікації мешканців громади з органами місцевого самоврядування (ОМС). Важливою частиною дослідження був аналіз офіційних інформаційних ресурсів громади, зокрема, офіційного сайту Боратинської сільської ради. Учасники досліджували сайт на предмет читабельності, доступності для осіб з порушеннями слуху та зору, зручності навігації, наявності доступу до документів, наявності новин про громаду та корисних посилань.

Значна увага дослідження була відведена участі у прийнятті владних рішень таких груп, як жінки, ВПО та особи з інвалідністю. Спільно з модераторами заходу респонденти з’ясовували, з якими перешкодами на шляху реалізації своїх прав стикаються представники цих груп населення та шукали ефективні рішення для подолання цих перешкод.

Кожен з учасників мав нагоду розповісти про свій досвід взаємодії з ОМС, висловити свої зауваження та пропозиції, а також розширити свої знання щодо правових механізмів участі у прийнятті владних рішень. В результаті групової роботи та жвавих обговорень усі учасники переконалися у важливості діалогу між громадськістю та місцевим самоврядуванням, необхідності функціонування консультаційно-дорадчих органів та активізації мешканців у громадському контексті. Здобуті знання допоможуть громаді продовжувати рух в бік залучення мешканців до управлінських процесів.

«Я дуже задоволена участю у даному заході. Мені сподобався його формат: була можливість висловитися і почути відповідь. Хотілося б, щоб побільше людей виявляли активність і долучалися до таких ініціатив, адже можна почути чимало корисної інформації», — ділиться враженнями учасниця дослідження, Надія Катріч.

Висловлюємо подяку Всеукраїнській громадській організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за результативну допомогу громадам та непохитну підтримку демократичних цінностей.

Захід відбувся у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Виконання проєкту стало можливим завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Поділитися:
Юні мешканці Боратинської громади серед переможців Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики
02.07.2024 16:49
Днями відбулась Всесвітня олімпіада з ментальної арифметики, яка проходила в місті Анталія (Туреччина). У ній взяли участь 135 дітей з 10 країн світу: України, Польщі, Великої Британії, Німеччини,…
Що потрібно знати про збори за місцем проживання?
02.07.2024 15:20
Чергова публікація про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським…
Боратинська молодіжна рада долучилася до тренінгу-семінару із молодіжної політики у Львові
02.07.2024 10:37
Минулого тижня у Львові проходив п’ятиденний тренінг-семінар із молодіжної політики, заснованої на підходах участі у процесі ухвалення рішень, який проводили в рамках проєкту Ради Європи «Молодь за…