У чотирьох селах громади запровадили карантин через небезпечного шкідника

Карантин метелики

На території сіл Боратинської громади виявили небезпечного шкідника – американського білого метелика. У зв’язку із цим на території чотирьох населених пунктів запровадили карантинний режим (с. Мстишин – 376,82 га, с. Вербаїв – 227,22 га, с. Лучиці – 143,79 га, с. Коршовець – 333,3 га ).

«Шкідник пошкоджує понад 250 видів культур, серед яких найулюбленішими є клен, шовковиця, бузина, волоський горіх, вишня, слива, яблуня та інші плодові культури. Поширюється перельотами і за вегетаційний період може долати від 25 до 40 км. Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, і виживши, дають початок новим спалахам», – повідомляють у Держпродспоживслужбі.

У випадку виявлення американського білого метелика фахівці рекомендують здійснювати заходи щодо його знищення:

  • збір та знищення гусениць та кладок яєць;
  • обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;
  • очищення дерев від нашарування кори;
  • знищення рослинних решток;
  • перекопування пристовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках;
  • масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;
  • обробки інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».
  • обробки дерев та кущів проти шкідників по голій кроні (лютий – березень) згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Розпорядження голови Луцької районної державної адміністрації № 122 від 15 липня 2020 року

Поділитися:
Учні Боратинської громади стали переможцями з шашок та настільного тенісу на обласному етапі спартакіади «Повір у себе»
29.04.2024 12:07
25 квітня у місті Луцьк Волинський регіональний центр з фізичної культури та спорту «Інваспорт» проводив обласний етап спартакіади «Повір у себе». Мета заходу – активізація фізкультурно-оздоровчої,…
Учень Боратинського ліцею став призером Всеукраїнської олімпіади з інформатики
27.04.2024 15:38
Тарас Деркач, учень 10 класу Боратинського ліцею, зумів вибороти Диплом IІ ступеня на Всеукраїнській олімпіаді з інформатики. У місті Чернівці протягом чотирьох днів він працював…
Представниці Боратинської громади - у числі найкращих зі спортивної акробатики
26.04.2024 15:17
У Волинській ОДЮСШ відбувся відкритий чемпіонат міста Луцька зі спортивної акробатики. Упродовж трьох днів 130 учасників та учасниць із семи областей України боролися за звання найкращих. …