В Україні запровадять електронні трудові книжки

Електронні трудові книжки 1

Кабінет міністрів України погодив законопроєкт про впровадження в Україні електронних трудових книжок. Відповідне рішення ухвалили на засіданні 3 червня, повідомляє Урядовий портал.
«Ми хочемо пропонувати зміни, які дозволять запускати повноцінно роботу електронних трудових книжок. Це означає менше паперу, менше бюрократії, менше потрібно документообігу. Пенсії будуть нараховуватись автоматично. Це фактично певний прорив, певна реформа», – наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Пропонується запровадження ведення трудових книжок в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Також передбачене законодавче врегулювання питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком. З прийняттям закону пенсію можна буде оформити через особистий електронний кабінет особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

«Через 3 місяці будуть запроваджені нові соціальні сервіси», – наголосила Міністр соціальної політики Марина Лазебна, зазначивши, що при досягненні відповідного віку пропонований розмір пенсії буде нараховано автоматично. При цьому працівник матиме змогу внести, за потреби, уточнення до цих розрахунків.

Водночас Марина Лазебна наголосила, що заплановано наповнювати реєстр відповідною інформацією упродовж 5 років. Оригінал трудової книжки зберігатиметься у працівника. До паперового варіанту трудової на вимогу працівника також можуть вноситися відповідні записи про звільнення, призначення тощо

Довідково

Реформа обліку трудової діяльності працівника полягає у поступовій відмові від паперових трудових книжок, що в перспективі дасть можливість підприємцям зекономити кошти на їх адміністрування та зробить більш легким процес прийому та звільнення працівників та запровадити сервісну послугу автоматичного призначення пенсій за віком за умови наявності повної історії про трудову діяльність особи.

Здійснюється формування та ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, який зараз містить інформацію про понад 30 млн. громадян України. Щомісячно органи Пенсійного фонду забезпечують обробку даних щодо 13,2 млн застрахованих осіб та 11,3 млн пенсіонерів, інформацію про належні їм соціальні права та їх реалізацію.

Електронні трудові книжки

Поділитися:
Боратинська громада долучилася до Діалогового заходу в рамках проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України: Волинь в дії»
03.07.2024 13:11
Минулого тижня у Луцьку Волинське регіональне відділення Асоціації міст України провело Діалоговий захід за результатами та в межах проєкту «Ефективна співпраця громади і народних депутатів України:…
Як діяти, якщо стався тепловий удар: поради від МОЗ
03.07.2024 12:35
Попри прохолодну погоду в останні дні, зовсім скоро спека повернеться. А тому зараз важливо уважно ставитися до власного здоров’я, а також – до здоров’я близьких. Особливо це стосується дітей,…
Е-карта послуг в громадах для ветеранів війни
03.07.2024 09:32
Міністерство у справах ветеранів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з Міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Е-Карта доступна…