Випускники Гіркополонківського ліцею серед абітурієнтів з найвищими балами

ВипускникиЗавершується вступна кампанія-2021. Цьогоріч 69 одинадцятикласників Боратинської громади отримали документи про повну загальну середню освіту, більшість з них успішно склали ЗНО та визначаються із вибором ВИШу.

Серед абітурієнтів випускники Гіркополонківського ліцею – Андрій та Роман Марчуки. Хлопці обрали своєю альма-матер Волинський національний університет імені Лесі Українки, опинившись на вершині рейтингового списку абітурієнтів. Конкурсний бал обох братів – 200, Роман подав заяву на освітню програму «Журналістика», Андрій вступив на «Історію, європеїстику, археологію». Із талановитими вступниками уже встигли поспілкуватися представники Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Однією з найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів Волинського національного універститету імені Лесі Українки стала «Журналістика» – на цю спеціальність подали електронні заяви 476 вступників. Одним із них є Роман Марчук із села Гірка Полонка, що біля Луцька, – йдеться на сайті ВНУ імені Лесі Українки. – Хлопець ретельно готувався до зовнішнього незалежного оцінювання і отримав дуже хороші результаті. Конкурсний бал Романа – 200. Цікавим фактом є те, що він подав лише одну заяву. Тільки у Волинський національний університет імені Лесі Українки і тільки на факультет філології та журналістики. Тепер Роман Марчук став студентом Лесиного університету, і відділу інформаційної політики вдалося з ним трішки поспілкуватися.

Роман каже, що про Волинський національний університет імені Лесі Українки дізнався завдяки Малій академії наук, де він вчився протягом трьох років, починаючи з 9 класу.

Роман Марчук

«Науковими керівниками були викладачі факультету філології та журналістики. Після спілкування з ними я побачив рівень викладачів, їхнє вміння спілкуватися з учнями, студентами. Мені це сподобалося. Не останню роль зіграло і те, що курси МАН відбувалися в навчальному корпусі, де базується факультет. Це мені якось допомогло освоїтися тут, факультет став для мене звичним, і тому я захотів вступати саме сюди», – розповів «200-бальник».

Своє рішення подавати документи тільки у Волинський національний університет імені Лесі Українки і тільки на журналістику Роман пояснив тим, що йому сподобався факультет: «Я не хотів вчитися в іншому місті та в іншому Університеті. Мені сподобався факультет, викладачі, тому я не сумнівався при виборі Університету і спеціальності».

Окремо Роман виділилив двох викладачок, з якими він спілкувався, і завдяки яким він легко зробив вибір: «Ми співпрацювали з Марією Андріївною Рожило, яка була моєю першою науковою керівницею в МАН протягом двох років та Оксаною Леонідівною Теребус, з якою ми працювали на 3 році навчання. З нею я і здобув 1 місце на обласному конкурсі і 2 на всеукраїнському».

Роман вступає в Університет не сам, а з братом Андрієм. Не зважаючи на те, що хлопці – двійнята, вони обрали різні спеціальності та навіть різні факультети. Андрій захотів пов’язати своє життя з історією. Вибір спеціальностей хлопці аргументують виключно особистими вподобаннями.

Я думаю, що у наш час журналістика – доволі корисна професія, і вона дає велике коло занять. Ти можеш працювати з різними тематиками, зустрічатися та знайомитися з різними цікавими людьми, бувати у цікавих місцях. Крім цього, журналісти своїми матеріалами можуть допомагати як окремим людям, так і великим групам людей», - сказав Роман Марчук.

Отримати рейтинговий бал 200 Роману допомогло успішно складене ЗНО (196 балів з історії та української мови та літератури і 192 бали з географії). Проте цьому результату передувала важка, наполеглива, багаторічна праця.

«Було трохи важко, але я працював з репетиторами, та й у школі я отримував достатньо знань і з цими предметами в мене проблем не було. За цей рік над історією я працював менше, бо була стартова база, а з української мови та географії я працював з репетиторами, вчився сам і завдяки цьому отримав такий результат», – пригадує майбутній журналіст.

Зараз у Романа Марчука після напружених днів складання ЗНО, передвступної та вступної метушні залишився місяць для відпочинку та підготовки до нового етапу свого життя. Хлопець каже, що з нетерпінням чекає початку навчання, нових вражень, знайомств з однолітками та університетською системою.

«Я думаю, що при виборі навчального закладу і спеціальності потрібно виходити із власних вподобань, від того, що тобі ближче, цікаво. Якщо тобі щось подобається, то потрібно пробувати це і займатися цим», – наостанок сказав «200-бальник».

Спілкувався Андрій Петрушко

Поділитися:
Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло?
05.07.2024 13:05
Зберігання харчових продуктів в умовах постійних вимкнень електроенергії є викликом, особливо влітку. Йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. МОЗ нагадує, як краще…
Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році?
05.07.2024 09:39
Працівники, які не можуть працювати через стан здоров’я і беруть лікарняний, можуть отримувати грошову компенсацію. На суму лікарняних впливає: заробітна плата за 12 місяців перед датою…
У Боратинській громаді відбулись змагання з пляжного волейболу
04.07.2024 16:29
На спортивному комплексі с. Боратин відбулися змагання з пляжного волейболу серед юнаків старостинських округів нашої громади. Злагоджену гру в захисті і нападі продемонстрували Арсен Сидорчук та…