Зберігання харчових продуктів в умовах постійних вимкнень електроенергії є викликом, особливо влітку. Йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. МОЗ нагадує, як краще зберігати їжу в умовах блекаутів.
Підготовка до відключень є важливою. Ось декілька порад:
- Тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.
- Розгляньте купівлю холодильних елементів. Їх можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.
- Підготуйте запас консервів і сухих продуктів. Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.
Що робити, коли вимкнули електроенергію?
- Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.
- Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими.
- Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул.
Після відновлення електропостачання обов’язково перевірте температуру продуктів. Їжа, яка зберігалася за температури вище 4 °C понад дві години, може бути небезпечною. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.
Також огляньте продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.
Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.
Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я.
Інформацію взято з офіційного сайту МОЗ.