Як минув «Money-фест» у Боратинській громаді?

Минулого тижня в Боратинській громаді відбулась масштабна подія – День бюджетної відкритості «Money-фест». Близько 400 людей зібралися у парку села Боратин, щоб дізнатися більше про бюджет та про те, який вплив на нього мають жителі громади.

Святкування Дня бюджету припало на 28 червня – День Конституції України, тому відкриття фестивалю присвятили згадці про основний закон держави. Мешканці громади вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час російсько-української війни та в унісон заспівали гімн України.

Під час фестивалю презентували інформаційний буклет «Бюджет для громадян». Це візуалізована форма презентації бюджету громади, покликана спростити складні фінансові поняття та зробити бюджет зрозумілішим та доступнішим для широкого кола осіб. Цей буклет складається з ілюстрацій та інфографік, які наочно зображують розподіл бюджетних коштів. Також є інформація про доходи та витрати, як формується бюджет, як та коли жителі громади можуть долучитись до формування бюджету громади.

Також в рамках «Money-фесту» відбулася прем’єра відеокліпів на тему бюджетної грамотності: «Грошоверть у Боратинській громаді» та «Що думають про гроші маленькі мешканці Боратинської громади».

Інтерактивна гра «Інвестуй у розвиток громади» припала до душі кожному з присутніх: і малим, і дорослим. На умовній карті громади учасники фестивалю мали змогу проголосувати грішми за ту сферу, яка на їхню думку потребує найбільшого фінансування. Та це були не просто гроші, а спеціально створена для цього валюта – «боратинський біткоїн» або як його назвали – «боркоїн». Їх купували за донат на ЗСУ або вигравши у творчих конкурсах. Найбільше «голосів» отримали наступні сфери:

І місце - шкільна освіта;

ІІ місце поділили спорт і соціальний захист;

ІІІ місце поділили культура і пункти здоров'я.

Однією з основних локацій була точка збору пропозицій до бюджету на 2025 рік. Учасники заходу проявили неабияку активність, подавши аж 27 бюджетних пропозицій. 8 з них стосувалися будівництва тротуарів, доріг та велосипедних доріжок. Усі одержані пропозиції будуть враховані під час формування бюджету громади на наступний рік.

Окрім письмових побажань, жителі мали змогу особисто поспілкуватись з посадовцями, відповідальними за бюджет у громаді.

У форматі «вільного мікрофона» перед жителями виступили: Боратинський сільський голова Сергій Яручик, директор КП «Боратин» Роман Ільюк та начальник відділу освіти Боратинської сільської ради Олександр Хомич. Вони розповіли про те, як і на що витрачаються бюджетні кошти у їхніх сферах, а також окреслили перспективи розвитку цих сфер у громаді.

Молодь долучилася до бюджетного квесту. Три команди змагалися у знаннях з фінансових питань, розгадували ребуси та робили фото.

На окремій локації проводили урок з фінансової грамотності для усіх бажаючих, де розповіли про важливість заощаджень, як створити та використовувати фінансовий план для досягнення особистих цілей. А головне, навчали заробляти і витрачати кошти з користю для рідної громади.

Прикрасили захід виступи творчих колективів громади, адже до Дня Конституції відбувся батл патріотичних флешмобів.

Для наймолодших мешканців громади працювали надувні гірки, де дітлахи могли досхочу повеселитися, поки дорослі знайомилися з «Бюджетом для громадян».

«Вишенькою на торті» заходу стала його благодійна складова. Завдяки проданим «боркоїнам» та внескам бажаючих «Money-фест» зібрав 32 700 грн. на потреби українського війська.

Таким чином, бюджетний фест не лише дозволив жителям цікаво та пізнавально провести час, зробити корисну справу для наших захисників, а й привернув увагу до теми бюджетування, мотивуючи мешканців підвищувати громадську активність.

Поділитися:
Як минув «Money-фест» у Боратинській громаді?
05.07.2024 19:56
Минулого тижня в Боратинській громаді відбулась масштабна подія – День бюджетної відкритості «Money-фест».
Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло?
05.07.2024 13:05
Зберігання харчових продуктів в умовах постійних вимкнень електроенергії є викликом, особливо влітку. Йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. МОЗ нагадує, як краще…
Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році?
05.07.2024 09:39
Працівники, які не можуть працювати через стан здоров’я і беруть лікарняний, можуть отримувати грошову компенсацію. На суму лікарняних впливає: заробітна плата за 12 місяців перед датою…