Як оформити лікарняний українцям за кордоном: рекомендації МОЗ

МОЗ спростило оформлення лікарняних для переселенців за кордоном, які стали тимчасово непрацездатними. Йдеться про такі категорії непрацездатності:

  • захворювання або травма загального характеру,
  • догляд за хворою дитиною,
  • вагітність та пологи,
  • ортопедичне протезування.

У цих випадках громадяни України мають право на оформлення електронного лікарняного та отримання соціальних виплат. Щоб це зробити, перш за все, потрібно зв’язатися зі своїм сімейним/лікуючим лікарем. На період дії воєнного стану це можна зробити за допомогою месенджеру чи електронної пошти.

Важливо – для формування Медичного висновку про тимчасову непрацездатність лікар повинен отримати підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності. Таким підтвердженням має бути медичний документ (довідка чи виписка), в якому буде вказаний діагноз/статус пацієнта. Слід зауважити, якщо медичний документ був отриманий за кордоном, лікар може запросити переклад документа українською мовою.

Також важливе уточнення для лікарів: у виданих за кордоном медичних документах зазначається діагноз із використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ–10). Тож потрібно враховувати цей класифікатор під час формування МВТН в електронній системі охорони здоров’я.

Формувати медичний висновок за такою процедурою можна під час дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування.

Лікарняний 1


Лікарняний 2

Поділитися:
Жителька Боратинської громади отримуватиме стипендію ім. М. С. Грушевського
27.03.2024 16:04
Христина Кримчук, жителька села Цеперів, отримуватиме стипендію ім. М. С. Грушевського. Нею відзначають студентів вищих навчальних закладів за успішність в навчальній та науковій роботі. Впродовж…
«Як захиститися від фейків і дезінформації» – освітній серіал від Дія.Освіта
27.03.2024 10:46
Фейки та дезінформація стали звичним явищем на просторах інтернету. З кожним роком їх форми стають все більш складними для розпізнання. Особливо це відчутно в умовах війни. Для того, щоб не…
Доля жінки-матері у виставі «Наймичка» від працівників культури Боратинської громади
27.03.2024 09:55
Щорічно 27 березня в світі відзначають день театру. Це свято започатковане у 1961 році. Метою його впровадження є нагадування про театр, як культурне надбання людства та висловлення вдячності всім,…