Як створити орган самоорганізації населення та для чого це потрібно?

Поступово добігає завершення наша добірка про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та в якому бере участь Боратинська громада.

Ще один цікавий інструмент – це ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ – представницькі органи жителів населеного пункту або його частини, які створюються для вирішення окремих питань місцевого значення. Це будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, районів у містах тощо. Це дієва можливість отримувати фінансування на потреби території та людей, якими опікується ОСН.

Як цим користуватися?

1. Створити ініціативну групу. Насамперед відбувається об'єднання громадян, що мають спільну громадянську позицію та бажають активно займатися питаннями забезпечення комфортного проживання в своїх будинках, на вулиці, у кварталі чи мікрорайоні та брати участь у житті свого населеного пункту.

2. Провести засідання ініціативної групи та складання плану дій. Обовʼязково потрібно підготувати проєкт протоколу з порядком денним. На зборах (конференції) повинні бути ухвалені рішення про необхідність ініціювати створення ОСН, визначена його територія та назва, а також основні напрями діяльності.

3. Подати заяву до ОМС про надання дозволу на створення ОСН.

4. Провести збори (конференцію) жителів та обрання складу ОСН.

5. Подати заяву про легалізацію ОСН до ОМС.

6. Зареєструвати новостворений ОСН як юридичну особу.

Фінансовою основою органу самоорганізації населення є:

  • кошти відповідного місцевого бюджету для здійснення наданих органу самоорганізації населення повноважень;
  • добровільні внески фізичних і юридичних осіб;
  • інші надходження, не заборонені законодавством.

Орган самоорганізації населення самостійно використовує фінансові ресурси, отримані з місцевого бюджету, на цілі та в межах, визначених відповідною радою.

У наступній публікації ми розповімо про останній інструмент партисипації з нашої добірки, тож стеж за постами з хештегом #включайся_в_бюджет_громади!

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов'язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитися:
Обірвалося життя 46-річного Захисника з Вербаєва Миколи Дорощука
23.07.2024 12:54
Із глибоким сумом повідомляємо, що Боратинська громада знову втратила свого земляка. 20 липня зупинилося серце 46-річного Захисника України, жителя села Вербаїв Дорощука Миколи Володимировича. …
Як створити орган самоорганізації населення та для чого це потрібно?
23.07.2024 10:32
Поступово добігає завершення наша добірка про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі…
Пільги на житлово-комунальні послуги для військовослужбовців та членів їх сімей
23.07.2024 09:05
Українські військові та члени їх сімей мають право скористатись пільгами на житлово-комунальні послуги. Хто має таке право, які пільги передбачені та які документи для цього потрібні у матеріалі…