Як захистити самшит від вогнівки

СамшитПоширення самшитової вогнівки

Батьківщина цього шкідника – країни Східної Азії – Японія, Китай, Тайвань, Корея, Індія. Однак з 2006 року шкідник зустрічається і в Європі. Вперше самшитову вогнівку виявили в Німеччині, але потім вона почала швидко поширюватися по Європі і була занесена в список особливо небезпечних видів шкідників в Європі. У 2019 році шкідник поширився західною частиною України, де він раніше не траплявся. Шкідник вже зафіксований в інших регіонах України – у Києві, Харкові, на півдні України.

Зовнішній вигляд та розвиток

Дорослий метелик самшитової вогнівки досить великого розміру, має розмах крил до 45 мм. Крила широкі та закруглені, складаються з безлічі поздовжніх вузьких сегментів на зразок віяла, світло-блакитні, з коричневою окантовкою по краю, низ обрамлений бахромою з коротких тонких волосків. У спокійному стані крила складені «будиночком».

Зимують гусениці в щільних білих павутинних коконах між листям. Навесні вони дохарчовуються і заляльковуються. Через 10 – 15 днів з лялечок вилітають метелики. Після спарювання самки вогнівки відкладають на молоді листочки самшиту невеликими купками яйця, з яких невдовзі відроджуються гусениці довжиною 1-2 мм, жовто-зеленого кольору з чорною головою. Їх розвиток триває приблизно 3-4 тижні. За цей час шкідники стають темно-зеленого кольору з широкою чорною та тонкими білими лініями по бокам і досягають 3,5-4 см в довжину. За рік може розвиватися в 3-4 поколіннях.

Шкідливість

Самшитова вогнівка завдає величезної шкоди рослинам. На перших порах молоді гусениці скелетують листки самшиту – виїдають м’якоть нижньої частини, залишаючи зверху плівку. Це перша ознака пошкодження. Пізніше гусениці обгризають листки повністю, залишаючи центральну жилку та, інколи, зовнішні краї листка. Більше того, коли вогнівка з’їдає все листя, починає гризти кору молодих пагонів, тобто навіть не дає шансів наступного року відновитися самшиту.

Заходи захисту

Часто буває, що люди не звертають увагу на перші ознаки ураження куща шкідником, а потім боротися з ним вже пізно. Тим, хто має самшит і хоче зберегти його, потрібно постійно тримати ці рослини під контролем.

Якщо на Вашій ділянці один-два кущі самшиту, при виявленні перших пошкоджень, можна спробувати застосувати механічний метод боротьби: обрізати пошкоджені гілки, зібрати та знищити яйцекладки та гусениці. Якщо ж вогнівка оселилася на багатометровій зеленій огорожі без хімічного захисту не обійтись.

Для боротьби з шкідником можна застосовувати наступні засоби: «Актара», «Конфідор-максі», «Актелік», «Енжіо». Бажано кожну наступну обробку рослин проводити іншим препаратом, оскільки шкідник має властивість розвивати невразливість до окремих препаратів.

Починати хімічний захист потрібно весною. Варто провести два обприскування з інтервалом у два тижні. Протягом літа повторити дві-три серії обробки, кожна з яких повинна складатись з двох обробок, знову з інтервалом у два тижні.

При цьому має бути забезпечений потужний струмінь оприскувача, щоб препарат проникав у середину куща. Не зайвим буде обприскати і землю під ушкодженим кущем самшиту. Але застереження – оскільки препарати отруйні, вони діють, у тому числі, на корисних комах. Якщо десь поблизу є пасіка, кущі самшиту після обробки потрібно обов’язково накривати агроволокном, щоб не допустити загибелі бджіл.

Якщо є перші ознаки ушкоджень, то кущі самшиту доцільно обробити навіть восени – гусениці можуть живитися практично до перших морозів, тому чим більше гусениць в цей період буде знищено, тим менше їх перезимує.

Для боротьби із самшитовою вогнівкою також можна використовувати біопрепарати, зокрема – «Бітоксибацилін», «Дендробацилін». Більш ефективним у боротьбі зі шкідником є суміш препаратів «Актоверм» (100 мл) + «Лепідоцид» (100 мл) або «Бітоксибацилін» (100 мл).

При цьому слід врахувати, що бактеріальні препарати найкраще застосовувати на перших етапах пошкодження куща молодими гусеницями, за температури повітря не нижче 17-18°С. Окрім того, бактеріальні препарати діють не так швидко, як хімічні, тому до своєї загибелі гусениці ще можуть пошкоджувати листки.

При боротьбі із самшитовою вогнівкою також варто підживити кущі самшиту фосфорно-калійними добривами.

Сильно пошкоджені кущі, якщо вони не є особливо цінними, варто викопати і спалити, ретельно прибравши всі залишки пошкодженого куща та глибоко перекопати грунт.

Матеріал підготував завідувач відділу фітосанітарних процедур ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» Іван Луцик

Поділитися:
Учениця Баївського ліцею здобула II місце на Всеукраїнській олімпіаді з географії
19.04.2024 14:56
У Луцьку проходив фінальний етап Всеукраїнської олімпіади з географії. До неї доєдналось 138 учнів з 23 областей України та м. Києва. Однією з учасниць була Душак Дарина, учениця Баївського ліцею…
Юнаки з Гіркополонківського ліцею здобули друге місце у ІІІ етапі змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» з футзалу
19.04.2024 14:11
Команда Гіркополонківського ліцею «NESTOR&CO» виборола 2 місце у ІІІ (районний) етапі всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» з футзалу серед юнаків закладів загальної…
Що відноситься до твердих побутових відходів?
19.04.2024 12:51
Тверді побутові відходи (ТПВ) — це відходи, які утворюються в процесі життєдіяльності людини і накопичуються у житлових будинках, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах…