Яка різниця між суспільно корисними та громадськими роботами?

Суспільно корисні роботи використовуються для ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникли в період дії воєнного стану та мають оборонний характер. Яка ж різниця між суспільно корисними та громадськими роботами? На це питання відповідає Державна служба з питань праці на своєму сайті.

Військове командування може самостійно або із залученням місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій, приймати рішення про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт.

Громадські роботи застосовуються для забезпечення економічної, соціальної та екологічної користі певної громади. Також даний вид робот може бути використаний для матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб з метою додаткового стимулювання до праці.

Хто бере участь у зазначених роботах?

Громадські роботи розраховані на добровільну участь громадян, які перебувають на обліку у службі зайнятості, а також можуть залучатися працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок зупинення та/або скорочення виробництва.

До суспільно корисних робіт залучаються зареєстровані безробітні, інші незайняті особи, в тому числі внутрішньо переміщені особи, а також працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств.

Які види робіт можуть виконуватись?

Суспільно корисні роботи під час воєнного стану мають на меті відновлення безпеки та повноцінного функціонування критичної інфраструктури громади. Зокрема це можуть бути ремонтно-відновлювальні роботи, розбір завалів, розчищення колій та доріг, будівництво захисних споруд цивільного характеру, заготівля дров до опалювального сезону, допомога громадянам з інвалідністю, які постраждали через бойові дії.

Громадські роботи – це роботи соціального спрямування, а саме консультативна робота в органах соціального захисту, супровід громадян з інвалідністю, ліквідація наслідків стихійних явищ, допомога в геріатричних закладах, тощо.



Поділитися:
Оголошено прийом заявок на участь у ІІ церемонії нагородження молоді
16.05.2024 10:39
Наближається кінець навчального року, а це означає, що настав час підвести підсумки та відзначити кращих. Запрошуємо активну молодь Боратинської громади до участі у цьогорічній церемонії нагородження…
Юні спортсмени громади серед найкращих на міжнародних змаганнях з туризму
16.05.2024 10:36
Юні туристи Боратинського ліцею та Промінської гімназії взяли участь в Міжнародних змаганнях з туризму серед школярів та молоді «Кубок Жигунаса – 2024», що відбулися в Литві. Крім господарів в…
Вітаємо з Днем вишиванки!
16.05.2024 09:45
Сьогодні, 16 травня, в усьому світі відзначають День вишиванки. Це свято є досить молодим, адже започатковане в 2006 році. Проте українська вишивана традиція існує століттями. Етнічний український…