Жителі громади розповідають про вчителів, які змінили їхнє життя

Вчителі. Одні з найважливіших людей у нашому житті. Вони мали значний вплив на формування та розвиток нашого світогляду. Напередодні професійного свята освітян, ми поцікавилися яких педагогів пам’ятають жителі нашої громади, за що хочуть подякувати їм та яким бачать сучасного вчителя.
1. Хто був вашим улюбленим вчителем?
2. Який найважливіший урок отримали під час навчання у школі/університеті? За що хочете подякувати своїм вчителям?
3. Яким, на вашу думку, має бути сучасний педагог?


Сергій Лемчук

Сергій Лемчук, завідувач Боратинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини
1. З вчителями мені дуже пощастило. На моєму життєвому шляху зустрічалися педагоги і наставники, які навчали, вміли знаходити влучні слова, допомагали пізнавати життя. З особливим трепетом і вдячністю завжди згадую свого вчителя математики.
2. Вважаю, що основний урок, який я отримав у школі – це вміння вчитися, як би банально це не звучало. Ще з дитинства вчителі наголошували, що потрібно розуміти те, що вчиш, а не просто зазубрювати. Таким чином, педагоги навчили мене аналізувати, критично мислити, знаходити нестандартні рішення.
3. Як на мене, сучасний вчитель має бути справжнім фахівцем своєї справи. Знання дійсно потрібні, але окрім цього вчитель має вміти допомогти дитині полюбити процес навчання. Тож педагог обов’язково має бути доброзичливим та терплячим.

Яна Цапук Мстишин

Яна Цапук, голова правління ГО «Фундація розвитку сільської молоді», директорка школи вивчення іноземних мов «MOWA»
1. Улюблених вчителів було декілька – перша вчителька Лариса Дмитрівна, вчителька математики Тамара Леонідівна. Дуже любила своїх вчителів англійської мови Валентину Юріївну Крижанівську та Іванну Іванівну Приймачук – вимогливі, справедливі, надзвичайно цікаві особистості, що дали гарні знання. Олена Трубнікова – вчителька польської мови, саме завдяки їй я обрала свою майбутню професію. А ще пані Олена запам’яталася своїм чудовим почуттям гумору.
2. Найважливіший урок у школі.. Хм, я б сказала, що кожен день навчання був для мене уроком – був і булінг, і боротьба за «місце під сонцем». Шкільні роки навчили ставити цілі та досягати їх, вміти приймати поразки, планувати свій час. На все життя запам’яталися повчальні слова директора на випускному: «У дорослому житті вам буде нелегко, тому навчіться достойно тримати удар долі…».
3. У моєму розумінні сучасний педагог – креативний, енергійний, з хорошим почуттям гумору. Сьогодні вчитель обов’язково має присвячувати багато часу для самовдосконалення, вміти балансувати між роботою та сім’єю, не боятися робити помилки. А ще, на мою думку, сучасний педагог має гарно виглядати і бути стильним.

Світлана Луцюк 5

Світлана Луцюк, художниця
1. Після закінчення школи пройшло уже багато років, але теплі спогади і досі зігрівають душу. З великою повагою і вдячністю пригадую свою вчительку Софію Климівну Душак – класного керівника в Баївській школі. Приємні спогади також залишились після двох років навчання у Ратнівській школі. Любила і люблю усіх вчителів цієї школи.
2. Найважливіша річ, яку я зрозуміла під час навчання – це те, що на формування особистості учня/студента впливає відношення вчителя/викладача. Саме відношення – повага, партнерство, ставлення як до дорослої особистості. Взірцем такого відношення особисто для мене стали роки навчання у СНУ імені Лесі Українки на факультеті педагогічної освіти та соціальної роботи. Багато викладачів стали для мене справжніми друзями, порадниками, наставниками, зокрема, Дурманенко Євгенія Аристархівна, Бартків Оксана Степанівна.
3. Вважаю, що сучасний вчитель – той, який любить і поважає дітей, має ґрунтовні знання і вміє передати їх учням. Я дякую усім своїм вчителям, викладачам, які навчали, мотивували, формували, підтримували і підтримують мене. Люблю вас і бажаю здоров’я, натхнення, сонячних та радісних днів!

Оксана Царикова

Оксана Царикова, заступник директора з виховної роботи, педагог-організатор
1. Серед вчителів, які вплинули на формування мого світогляду – моя перша вчителька Валентина Павлівна, а також вчителька математики, яка просто «закохувала» у свої предмети. З особливою вдячністю пригадую педагога з російської мови та літератури Анісію Сергіївну Букви. До її уроків я завжди готувалася з неабиякою ретельністю, завжди читала в оригіналі усі книги, писала твори. До речі, Анісія Сергіївна, мабуть, єдина людина для якої я і досі Ксюша Царічка.
2. На жаль, шкільне життя – це не завжди розваги і веселощі. Будучи ученицею, особисто я пережила багато труднощів та розчарувань. Вдячна своїм вчителям за те, що навчили мене бути сильною, ніколи не опускати руки. А головний урок, який винесла зі школи – те, що у будь-якій ситуації слід залишатися Людиною.
3. До сучасних педагогів ставлять цілий ряд вимог, зобов’язань і це цілком виправдано. Адже у вчителів надважлива місія – навчити і виховати нове покоління. На мою думку, вчитель обов’язково має бути сучасним. Сьогодні замало просто знати свій предмет, потрібно постійно розвиватися та вдосконалюватися. Сучасний вчитель має знайомити дітей з останніми науковими дослідженнями, спонукати учнів досліджувати тему самостійно. Також у моєму розумінні сучасний педагог – активний, творчий, креативний.

Христина Смульська

Христина Наконечна, завідувачка БК села Городище, солістка гурту «Nota-Neo»
1. Завжди пригадую кількох близьких моєму серцю вчителів – першу вчительку Ганну Володимирівну Сизюк, вчительку математики та хімії Віру Іванівну Боярську та, звісно, вчительку музики Смульську Ірину Борисівну.
2. Хочу подякувати своїм вчителям за те, що навчили, дали знання, а це ті цеглинки, з яких формується наша особистість. Спасибі за мудрі поради, працю і віру, яку вчителі вкладали у розвиток моїх здібностей. Я вдячна кожному педагогу, який зустрівся на моєму життєвому шляху.
3. Вважаю, що вчитель має бути фахівцем і любити свою справу, а також любити дітей. Безумовно, педагог має бути вимогливим, а ще обов’язково сучасним, творчим та креативним.

Samsung Csc

Оксана Врублевська, спеціаліст з питань освіти
1. З особливою теплотою завжди згадую кількох своїх педагогів. Це моя перша вчителька Лідія Онуфріївна. Дуже добра, чуйна, особлива людина. Пригадую як вона завжди дбала про всіх своїх учнів, часто навідувалася додому, коли хтось хворів. Запам’яталася тим, що дуже прискіпливо навчала нас каліграфії, а ще дуже гарно одягалася. Ще одна дорога серцю людина – вчителька англійської мови, класний керівник Валентина Семенівна. Не зважаючи, на досить молодий вік була дуже професійна, вимоглива, дякуючи їй я і полюбила науку.
2. Безмежно вдячна своїм вчителям за фаховість, вимогливість, об’єктивність, щирість. За те, що вірили в нас – учнів і давали шанс проявити себе. Головна річ, якій мене навчили у школі – це любити вчитися, бути відкритим до усього нового та прагнути пізнавати світ. Саме вчителі мотивували мене обрати майбутню професію та пов’язати своє життя із навчанням.
3. Для мене сучасний педагог – це такий собі універсальний солдат. Він повинен бути фахівцем свої справи, знатися на психології та мати високий рівень володіння емоційним інтелектом. Сучасному педагогу також важливо завжди підтримувати форму – навчатися та вдосконалюватися. Адже вчитель має вміти мотивувати учня: до розвитку, до знання предмета, до пізнання світу. Загалом педагог може володіти різноманітними навичками, але насамперед має бути особистістю.


Володимир Казаков

Володимир Казаков, депутат, вчитель
1. Моя улюблена вчителька – Герасимчук Світлана Олександрівна. Вона викладала математику, це справді педагог від Бога. Завжди пригадую її з особливою теплотою у серці.
2. У школі зрозумів головне – як би ти не вчився, ким би не був за професією – у житті завжди потрібно бути Людиною! Я навчався у різних школах, ВНЗ але однаково вдячний всім своїм вчителям за науку, досвід у спілкуванні та життєву мудрість.
3. Сучасний вчитель обов’язково має бути професійним, любити свою роботу та дітей. Також серед якостей, яким має бути наділений вчитель я б виділив щирість, комунікабельність, бажання вдосконалюватися – професійно, фізично та духовно.

Наталія Довгополюк Мстишин

Наталія Довгополюк, вчитель
1. Улюблених вчителів було декілька. Мабуть частково це й вплинуло на те, що поєднала свою долю із цією професією. Моя перша вчителька Валентина Петрівна Юзвяк – надзвичайно добра, чуйна та привітна людина. Її уроки завжди викликали інтерес до навчання й підсилювали бажання ходити до школи. Під час навчання у середній школі захоплювалась уроками народознавства, які вела Ірина Іванівна Коритнєва, класний керівник. Досі пам’ятаю наш клас-світлицю з вишиваними рушниками та сорочками, глечиками та іншим старовинним крамом. Добрим словом згадую усіх своїх вчителів, вони вкладали в кожного з нас частинку своєї душі. Тому сьогодні – тільки слова вдячності за роки дитинства, проведені у школі.
2. Найважливіший урок, який отримала у школі – це бути людиною. Бути чесним самим із собою та по відношенню до інших людей. Шанувати батьків, цінувати сім’ю, дарувати добро та допомагати іншим людям.
3. Перш за все, сучасний педагог – це людина, яка любить дітей, це справжній друг, який допоможе, підтримає, порадить. Сучасний вчитель мотивує – не дає готових рішень, а залучає до пошуку. Це той, хто займається самоосвітою, відкритий до змін, цікавиться сучасними технологіями та не боїться випробовувати їх на практиці.

Ярослав Черняк

Ярослав Черняк, приватний підприємець
1. У школі я мав далеко не ідеальну репутацію, але спільну мову знаходив з усіма вчителями. Найбільш приємні та теплі спогади залишися про першу вчительку Софію Дмитрівну. Також пригадую свого вчителя історії, колишнього директора школи Володимира Івановича. Завдяки йому я полюбив цей предмет, дуже імпонував його стиль викладання та вміння зацікавити учнів.
2. Важлива навичка, яку здобув у школі – вміння комунікувати, налагоджувати відносини з іншими людьми та працювати в колективі. Дуже вдячний своїм вчителям за те, що навчили цьому, а відтак допомогли стати тим, ким я є зараз.
3. Я вважаю, що вчитель – це покликання, а не просто професія. Тому педагог має бути в хорошому сенсі «одержимий» своєю справою. Справжній вчитель – той, який любить свою роботу та виконує її якісно ну і, звичайно, любить дітей. Сучасний педагог обов’язково має бути вмотивованим і креативним. Час, коли було достатньо просто провести урок та викласти матеріал уже минув, сьогодні треба вміти зацікавити дитину та показати їй, що наука – це круто.

Ольга Васильчук

Ольга Васильчук, вчитель, солістка гурту «Перепілонька»
1. Якщо говорити про улюблених педагогів, то їх було декілька: вчителька англійської мови Г. Потерлевич, вчителька російської мови та літератури П. Поліщук, вчителька музики В. Смедюк. Надзвичайно любила викладачів коледжу Орлову Ліну Сіверянівну (фортепіано) та Тесунову Марію Миколаївну (диригування).
2. Ще у школі запам’ятала дуже просту, але правдиву істину: для того, щоб чогось досягти – потрібно дуже багато працювати. Власне, цьому мене й навчили мої педагоги. Сьогодні я дякую за ті знання, досвід та любов, яку вони подарували.
3. Сучасний педагог справді має бути сучасним, «йти в ногу часом» та перебувати у постійному творчому пошуку. Вчитель має любити свою професію і дітей, вміти зацікавити їх своїм предметом. А ще обов’язково бути щирим, адже діти дуже тонко це відчувають.
Поділитися:
Юні мешканці Боратинської громади серед переможців Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики
02.07.2024 16:49
Днями відбулась Всесвітня олімпіада з ментальної арифметики, яка проходила в місті Анталія (Туреччина). У ній взяли участь 135 дітей з 10 країн світу: України, Польщі, Великої Британії, Німеччини,…
Що потрібно знати про збори за місцем проживання?
02.07.2024 15:20
Чергова публікація про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому бере участь Боратинська громада та який реалізується Громадським…
Боратинська молодіжна рада долучилася до тренінгу-семінару із молодіжної політики у Львові
02.07.2024 10:37
Минулого тижня у Львові проходив п’ятиденний тренінг-семінар із молодіжної політики, заснованої на підходах участі у процесі ухвалення рішень, який проводили в рамках проєкту Ради Європи «Молодь за…