Фірмові рецепти паски від старост Боратинської громади

Лічені дні залишилися до одного з найбільших православних свят – Великодня. Це чудова нагода зібратися за одним столом усією родиною. Безумовно, обов’язковим атрибутом на кожному великодньому столі є паска. Напередодні свята, ми вирішили дізнатися фірмові рецепти паски від вправних господинь – старост нашої громади, а також поцікавитися як проходить підготовка та які традиції святкування Великодня у їхніх родинах.

Вікторія Косарук – в.о. старости сіл Промінь, Коршовець, Вербаїв, Мстишин, Лучиці

Вікторія Косарук

Рецепт паски в нашій сім’ї дійсно фірмовий, родинний. Саме так випікала паску ще моя прабабуся, бабуся, а зараз пече мама. Ми з донькою у цій справі помічниці – допомагаємо випікати, оздоблюємо. З великим задоволенням ділюся сімейним рецептом паски.

Інгрідієнти: 20 яєць, 4 склянки цукру, 200 г масла, 500 г олії, 200 г дріжджів, 0,5 склянки меду (ми використовуємо гречаний мед, щоб у паски був гарний колір і запашний аромат), 1 л молока, родзинки.

Приготування: Збиваємо міксером окремо білки з цукром та окремо жовтки з цукром. Готуємо розчину – змішуємо молоко, дріжджі та муку. Згодом до цієї маси додаємо збиті білки і розмішуємо. Чекаємо поки тісто «виросте», тоді додаємо збиті жовтки. Як підійде – додаємо решту дріжджів, масло, олію, мед, родзинки. Обов’язкова умова, щоб паска вдалась гарною та смачною – гарний настрій, світлі думки і звичайно, молитва господині. Коли паска спечеться і охолоне, зверху оздоблюємо м’яким кремом (теж за фірмовим рецептом) та різними кольоровими прикрасами.

Приготування до Великодня для мене – це не лише піст, прибирання та приготування святкових страв. Вважаю, що окрім тілесного посту обов’язково має бути піст духовний. На жаль, іноді «кулінарний» аспект Великодня дещо витісняє аспект християнський, і за передсвятковими приготуваннями й прибираннями люди трохи забувають про духовний сенс свята. Тому готуючись до Великодня, обов’язково слід пам’ятати про такі речі як молитва, душевний спокій, стриманість, хороші вчинки і благі помисли.

Напевно головною традицією Великодня у нас є святкування у колі родини. Обов’язковим атрибутом свята є похід з дітьми до церкви, освячення пасок та крашанок. Після святкової пасхальної служби приходимо додому та одразу куштуємо освячену їжу. У цей день обов’язково згадуємо про тих, кого вже немає – зранку ходимо на кладовище. Ну і традиційно Великдень – це час для відвідин родичів та друзів.

Вітаю всіх із світлим Воскресінням Господнім! Бажаю, щоб Ваші серця були сповнені віри у краще майбутнє, щоб Ваші очі горіли вогнем радості, а Ваш дім був багатим як великодній кошик! Всім Вам та Вашим родинам добра, злагоди, достатку, Божого благословення та мирного неба над головою! Христос Воскрес!

Оксана Кравчук

Оксана Кравчук – в.о. старости сіл Баїв, Городище, Цеперів

Фірмовий рецепт паски. Інгрідієнти: 30 яєць (із них 30 жовтків і 20 білків), 700 г молока, 6 склянок цукру, 300 г дріжджів, 300 г масла, 100 г сметани, 1 склянка олії, 50 г горілки, дрібка солі, родзинки.

Приготування: готуємо розчину – жовтки яєць відокремлюємо від білків і збиваємо їх з половиною цукру. Білки збиваємо до стану піни, додаючи дрібку солі та цукор. Молоко доводимо до кипіння і змішуємо разом із білками та жовтками. Поступово до маси додаємо попередньо підготовлене та просіяне борошно, а також дріжджі. Залишаємо розчину «підростати» у теплому місці щонайменше на 1 годину. Готуємо тісто – в розчину додаємо сметану, розтоплене на водяній бані вершкове масло, теплу соняшникову олію і горілку (після додавання кожного інгредієнта тісто ретельно вимішуємо). Потім в отримане тісто поступово засипаємо борошно. Ретельно вимішуємо масу впродовж години, доки не вийде ніжне тісто, яке з легкістю буде відставати від рук та посуду. Опісля додаємо родзинки, які перед цим пропарюємо, обсушуємо і обвалюємо в борошні, щоб рівномірно розподілити в тісті. Накриваємо тісто і залишаємо в теплі ще на декілька годин. Готуємо форми – змащуємо жиром та посипаємо борошном, заповнюємо на 1/3 тістом, тоді чекаємо допоки тісто не заповнять усю форму та випікаємо в печі. Готові пасочки прикрашаємо.

До Великодня готуюся заздалегідь, адже це одне з найбільших християнських свят. Намагаюся щодня дотримуватися посту. Безумовно, найважливіше у Великодні – його духовне значення… Щодо решти приготувань – особливу увагу в нашій сім’ї приділяють процесу випікання паски. Робимо це завжди у «чистий» четвер. Особисто для мене випікання паски – це сакральне дійство, яке варто починати тільки зі світлими думками і легким серцем. Ще одна сімейна традиція – у суботу перед Великоднем разом з дітьми фарбувати крашанки та збирати пасхальний кошик.

Зазвичай Великдень святкую в родинному колі. Нічого незвичайного: вночі йдемо до церкви на пасхальне богослужіння, потім – спільний сімейний сніданок, як і в більшості українських родин. Святкове розговіння обов’язково починаємо з молитви, запалюємо свічку та куштуємо свячене. За великоднім столом обмінюємося привітаннями та змагаємося у «крашанкових боях».

З нагоди великого свята Воскресіння Христового прийміть мої найщиріші вітання і побажання! Зичу кожній родині Божого благословіння, здоров’я, миру, злагоди, наснаги для добрих та корисних справ на добробут і процвітання. Нехай радісні Пасхальні дні покладуть благодатні початки нових перемог та звершень на Вашому життєвому шляху. Христос Воскрес!

Поділитися:
Жителів громади запрошують до участі в Citizenship Education Eduthon
01.07.2024 16:32
Ви хочете змінити ситуацію у своїй громаді та у своїй країні? Хочете, щоб ваші співгромадяни були більш активними, а ваше суспільство – більш відкритим і демократичним? Подайте свою ідею на…
Актуальні вакансії для мешканців громади. ПЕРЕЛІК
01.07.2024 15:24
Волинський обласний центр зайнятості інформує про перелік актуальних вакансій, зареєстрованих у Луцькій філії. Із переліком вакансій та відомостями щодо заробітної плати станом на 01.07.2024 можна…
Протезування для військовослужбовців: що потрібно знати
01.07.2024 11:37
За потреби, отримати протез в Україні можна безоплатно за державною програмою, яка реалізується Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю. Хто має право на безоплатне…