Рецепти великоднього хліба від господинь громади

Якщо на те є Божа ласка – хай усім вдається паска!

Обов’язковим елементом та окрасою кожного великоднього столу є паска. Хтось купує святкову випічку у магазині, а хтось не зраджує перевіреним рецептам своїх бабусь.

Нині процес приготування великоднього хліба – у розпалі. Тож пропонуємо вашій увазі унікальні родинні рецепти приготування паски, якими з нами охоче поділилися вправні господині нашої громади.

Рецепт паски Орисі Дармовіс – господині з Променя

«Перш ніж приступати до випікання пасок потрібно прочитати «Отче наш» і лише тоді розпочинати готувати тісто, - пояснює господиня. - Головне у цьому процесі, щоб був мир в душі і світлі думки в голові, тоді все вдасться. Цей рецепт я взяла від своєї свекрухи, з якою під одним дахом ми прожили більше тридцяти років».

Опара:

1,5 літра молока закип’ятити, охолодити до температури близько 40 градусів і розчинити тут 100 г дріжджів. 30 білків збити з 3 склянками цукру і 100 г дріжджів, 40 жовтків збити з 3 склянками цукру і 100 г дріжджів. Всі інгредієнти з’єднати з кілограмом борошна і залишити в теплому місці.

Коли опара почне опадати приступаємо до замісу.

Додаємо до тіста пів чайної ложки солі, 1 столову ложку меду (попередньо розтопленого), ванільний цукор, цедру апельсина, половинку стертого лимона, корицю, 50мл коньяку, 300 грам вершкового масла (розтопленого), борошно і замішуємо тісто, під кінець замісу додати родзинки, цукати злегка присипані борошном і 100 г олії. Тісто має вийти не дуже густим і відставати від стінок миски. Тіста виходить багато, має вистачити на велику сім’ю, місити його потрібно приблизно 1 годину.

Після цього накриваємо рушником і залишаємо підходити. Коли тісто збільшилось удвічі, його слід обім’яти розкласти в підготовлені заздалегідь форми, наповнюючи лише на третину. Прикраси на паску можна робити з цього ж тіста у вигляді бахроми, обов’язково мають бути букви Х В, колосочки, косичка. Можна зробити прісне тісто і тонко розкачавши прикрасити ним, виробивши трояндочки, листочки, колосся, голуби і інше.

В цей час, коли тісто піднімається в формах, потрібно натопити піч. Розпалюючи дрова на паску, обов’язково в піч покласти минулорічну освячену гілочку верби. Є таке правило: натоплена піч може зачекати, а тісто чекати не може, отже паски, коли піднялись потрібно змазати яйцем і відправляти пектися. Якщо надто гнітяться в печі потрібно накрити мокрим папером.

Готові паски вийняти з печі і за декілька хвилин дістати з форм. Гарячі вироби покрити цукровим сиропом або на охолоджені нанести помадку. У якості прикрас можна використати посипку або як робили колись – кольорове пшоно.

Орися Дармовіс

Записала бібліотекар Галина Патута

Рецепт паски Галини Новицької – господині з Радомишля

У приготуванні паски пані Галини бере участь вся родина. Господиня з донькою замішують тісто, невістка з старшою онукою виробляють, а наймолодші онука з правнукою прикрашають. Печуть великодній хліб у печі.

Інгрідієнти:

  • 0,5 л молока
  • 10 жовтків
  • 120 г масла
  • 80 г олії
  • 2- 3 ст. л. меду
  • цедра одного лимона
  • 500 г ізюму
  • 300 г цукатів
  • 100-150 г дріжджів
  • 1 кг борошна

Галина Новицька

Рецепт паски Оксани Волянік – господині з Радомишля

Інгрідієнти:

  • 3 л молока
  • 200 г масла
  • 250 г маргарину
  • 150 г олії
  • 15 яєць
  • 10 жовтків
  • 1,5 кг цукру
  • 250 г дріжджів
  • 1 кг борошна

Оксана Волянік

Волянік Оксана

Записала бібліотекар Людмила Демчук

Рецепт паски весільної господині Надії Вовтонюк – господині з Озерян

«Це рецепт моєї покійної мами Гись Оксенії Йосипівни. Всі продукти, які необхідні для випікання пасочок я готую звечора, щоб інгрідієнти були однієї температури».

Інгрідієнти:

  • 2-2,5 кг муки
  • 150 г дріжджів
  • 2-2,5 склянки цукру
  • 1 лимон
  • 200 г родзинок
  • 5 яєць
  • 15 жовтків
  • 400 г домашнього масла домашнє – 400 грам, (не топлю, а розминаю руками додаючи до розчини, щоб тісто буде пухкішим)

Вранці помолившись, берусь до роботи.

1 літр молока кипячу, відставляю трішки схолонути. Яйця розтираю із цукром, в цю масу вливаю тепле молоко, додаю дріжджі, ваніль, лимон, потертий на дрібній тертці, родзинки, дрібку солі. Замішую розчину і залишаю, щоб підійшла приблизно на 1 годину. Після цього починаю вимішувати тісто. Масло розминаю руками, додаючи до розчини, досипаю поступово муку і вимішую ще 1 годину.

Після того, як тісто відстає від рук залишаю його в теплому місці для того, щоб нарухалось (має збільшитися в двічі). На 1/3 заповнюю форми, які попередньо змащую смальцем і залишаю, щоб тісто підійшло в третє. Перед тим, як садити в піч змащую яйцем. Випікаю 1-1,5 години, тільки в печі.

Надія Вовтонюк

Записала бібліотекар Ірина Оксенюк

Рецепт паски Галини Старчевської – господині з Коршева

Паску за цим рецептом у родині пані Галини печуть вже багато років. Процедура приготування хліба вже стала своєрідним сімейним ритуалом, який передається із покоління в покоління.

Інгрідієнти:

  • 2 л молока
  • 7 стаканів цукру
  • 40 яєць (20 жовтків + 20 цілих)
  • 1 стакан олії
  • 300 г дріжджів
  • 300 г масла
  • ізюм
  • ванілін
  • дрібка солі
  • горілка
Галина Старчевська

Старчевська Галина

Старчевська Галина 2

Галина Старчевська 3

Поділитися:

У Боратинській громаді юні футзалісти змагалися за першість
26.11.2024 19:39
У Боратинській громаді стартував другий етап «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч» під гаслом «Разом переможемо». Зареєструвалися на участь в ІІ (територіальному) етапі змагань серед учнів у 2024…
Спільні зусилля для важливої справи: у Мстишинській гімназії організували благодійну ярмарку на підтримку ЗСУ!
25.11.2024 19:10
Уже вкотре Мстишинська гімназія долучається до збору допомоги нашим захисникам. 22 жовтня учні 6 класу та їх батьки провели благодійний ярмарок «Яблучні смаколики на допомогу ЗСУ». Соковиті…
Свято-Пантелеймонівський храм у селі Рованці: одинадцята історія з циклу «Старі фотографії»
23.11.2024 23:55
Цікавою є історія Свято-Пантелеймонівського храму у селі Рованці, що сягає у глибину віків. Перший храм на цій території відомий від 1545 року, за часів Сигізмунда-Августа. Саме тоді на…