Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Вже зовсім скоро настане літо — найсприятливіша пора року для поширення гострих кишкових інфекцій. До них належать дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А та інші, паразитарні захворювання – гельмінтози.

В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також з брудними руками і предметами домашнього вжитку.

Які ж ознаки гострих кишкових хвороб?

Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється:

  • при дизентерії – 2-7 днів
  • при холері – від 5 годин до 5 днів
  • при харчових токсикоінфекціях – декілька годин
  • при черевному тифі – 7-25 днів
  • при гепатиті А – 15-50 днів.

Наприкінці прихованого періоду може з'явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є пожовтіння шкірних покривів та слизових оболонок, потемніння сечі.

Які ж основні заходи профілактики кишкових інфекцій?

  • Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.
  • Ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються в сирому вигляді.
  • Дотримуватись температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються (+2°C) -(+6°C).
  • При купівлі м'яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю в жодному разі не їсти недосмажену (недоварену) птицю і м'ясо.
  • Перед використанням слід обов'язково кип'ятити молоко, не пастеризований сир використовувати для страв, які проходять в подальшому теплову обробку.
  • Готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °C або в гарячому вигляді не нижче 65 °С.
  • Важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв, а зберігати їх окремо.

Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з суден та з каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) необхідно намагатися не ковтати воду.

Бережіть себе та будьте здорові!

Поділитися:

У школах Боратинської громади пролунав останній дзвоник
30.05.2025 15:24
Сьогодні у Боратинській громаді відзначають завершення навчального року. Це особливий день сповнений радості, щирих емоцій та теплих побажань. Для учнів це час перепочинку перед новими пригодами у…
Всеукраїнський конкурс учнівських есе «Я тебе чую»: лист однолітку в окупації»
30.05.2025 10:23
Міністерство освіти і науки України спільно з «Центром громадянської просвіти «Альменда» проводять Всеукраїнський конкурс учнівських есе «Я тебе чую»: лист однолітку в окупації». Участь у Конкурсі…
Безоплатне навчання в креативних сферах для військових від Projector Foundation
30.05.2025 09:14
Projector Foundation разом із платформою «Алгоритм дій» та центром розвитку креативних індустрій «Або Або» запускають проєкт «Ідентичності», в рамках якого надаватимуть стипендії на навчання в…